stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 03/02/24)

synallagiΕΚΑΝΑΝ όλοι πως δεν κατάλαβαν, ότι δεν τους αφορούσε το θέμα, ακόμη κι εκείνοι που έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές του … «σπορ». Λέμε για την καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), που διαμαρτύρονταν πριν από λίγες ημέρες για τις απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών από τις Περιφέρειες και τους Δήμους (Πρωϊνός Λόγος 26 Ιανουαρίου). Παλιά τακτική που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει επιδημική μορφή, για να ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον με εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία πληρώνουν οι πολίτες.

ΠΡΩΤΗ κωφεύσασα η κυβέρνηση, η οποία δίνει το παράδειγμα του «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε». Οι απευθείας αναθέσεις στις οποίες προβαίνει, σε κομματικούς φίλους πάντα, έχουν καταγγελθεί πλειστάκις αλλά δε νοιάζεται. Για αυτό και οι Περιφέρειες με τους Δήμους και διάφορα Νομικά Πρόσωπα- Οργανισμούς, δε λογαριάζουν τίποτε, επιδιδόμενοι σε «πλιάτσικο» κυριολεκτικά του δημοσίου χρήματος, για να θησαυρίζουν πολλοί, προφανώς μαζί και αρκετοί αναθέτοντες τα «έργα», τα οποία τα «κομματιάζουν» για να καλύπτουν και το γράμμα του νόμου- παρανομούντες όμως αφού απαγορεύονται οι κατατμήσεις.

ΣΕ πάνω από 4,5 δις υπολόγισε το Εκεγκτικό Συνέδριο τις απευθείας αναθέσεις στην Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων οι περισσότερες παράνομες. Διότι για να γίνουν, ορίζονται κάποιες προϋποθέσεις, που δυστυχώς συνήθως δεν τηρούνται και γίνεται κατάχρηση της έκτακτης ανάγκης και του κατεπείγοντος, όπως επικαλούνται όσοι έχουν την εξουσία. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε αν ρίξετε μιά ματιά στο τι γίνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει μεταβάλλει μια διαδικασία για αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων,  σε βιομηχανία εξαγοράς συνειδήσεων- χωρίς βεβαίως να υστερούν οι Δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο υφίσταται βλάβη, αφού αν δημοπρατούνταν τα έργα θα επιτυγχάνονταν εκπτώσεις.

ΑΥΤΕΣ οι πρακτικές σημαίνουν ανήθικη διαχείριση της εξουσίας, διαπλοκή και διαφθορά. Έτσι όμως δεν υπάρχει διαφάνεια και υγιής ανταγωνισμός, διαβρώνεται η εμπιστοσύνη στην διοίκηση, αποδυναμώνεται η δημοκρατία, παρεμποδίζεται η οικονομική ανάπτυξη γενικότερα, επιδεινώνεται η ανισότητα, η φτώχεια και ο κοινωνικός διχασμός. Κατάχρηση εξουσίας δηλαδή, με σκοπό το όφελος είτε πολιτικό είτε οικονομικό. Τα φαινόμενα αυτά είναι πιο έντονα στην περιφέρεια της Ηπείρου και για αυτό η Κομισιόν την κατέταξε στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς και στις τελευταίες της ανάπτυξης, μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

ΤΟ μέγα ερώτημα, που διατυπώνεται συνεχώς και αγωνιωδώς, είναι τι κάνει η Δικαιοσύνη. Μα αυτό που φαντάζεστε, τίποτε! Κι αν παρ ελπίδα κάποια υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, απαλλάσσει τον υπεύθυνο με συνοπτικές διαδικασίες ή και το συνηθέστερο (αν τον στηρίζει η κυβέρνηση) τον καθιστά αθώο με Εισαγγελική διάταξη ή βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Συνέβη και στα Γιάννινα πολλές φορές και μάλιστα εκδόθηκαν αποφάσεις που σχεδόν νομιμοποιούν τις παράνομες απευθείας αναθέσεις. Αν οι της Δικαιοσύνης πιστεύουν ότι προσβάλλονται ας μας καλέσουν για να τους δώσουμε (πάλι…) τα απαραίτητα στοιχεία. Ομως ξαναλέμε, το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το πως θα λειτουργήσουν σωστά όσοι διαχειρίζονται την κάθε μορφής εξουσία.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ δικλείδες και νόμοι υπάρχουν αρκεί να εφαρμόζονται. Παραβιάζονται όμως όλοι μέσω διαφόρων «παραθύρων», όπως με τη μέθοδο της έκτακτης ανάγκης, της  διαπραγμάτευσης και το περίφημο άρθρο 32. Αν υπήρχε περίπτωση να τηρηθούν οι νόμοι, τότε σίγουρα οι περισσότεροι της Αυτοδιοίκησης, Νομικών Προσώπων του Δημοσίου και Οργανισμών, θα είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι ή θα βρίσκονταν στη φυλακή, μαζί με πολλούς των κατά καιρούς κυβερνήσεων Αυτό να το ξεχάσουμε ότι θα συμβεί, οπότε η φαυλότητα θα συνεχίζεται. Όπως και η λεηλασία του μόχθου των πολιτών …

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr