stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 10/02/24)

diafthoraΠΕΡΥΣΙ η Κομισιόν, ύστερα από έρευνα, κατέταξε την περιφέρεια Ηπείρου μεταξύ των πρώτων στη διαφθορά και στην υπανάπτυξη. Είχε δίκιο και πολλές φορές έγινε χρήση αυτού του (καθόλου τιμητικού για την περιοχή μας) ευρήματος. Ε, και; Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός, ούτε όταν Ελληνικές Αρχές επεσήμαναν ότι πρωταθλητές στη διαφθορά είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι διαφθορά και υπανάπτυξη συμβαδίζουν, αφού η μιά είναι προϋπόθεση της άλλης και αυτό το βιώνουμε εδώ στην Ήπειρο.

ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ μορφή διαφθοράς, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του τόπου, αποτελούν όσα αποκαλύφθηκαν κατά τις ημέρες που πέρασαν, από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχο Δωδώνης κ.Χρήστο Ντακαλέτση. Να διευκρινίσουμε προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι όσο κι αν φανεί παράδοξο, τον κ.Ντακαλέτση δεν τον έχουμε γνωρίσει και ούτε μιλήσει ποτέ, ενώ άλλοτε τον έχουμε επικρίνει σκληρά για θέματα του Δήμου του, μάρτυρας δε εναντίον μας σε δικαστικές αντιπαραθέσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας παλιότερα κ.Δημ. Πανοζάχο.

ΟΛΟΙ φίλοι, αλλά όπως έλεγε ο Αριστοτέλης «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ´ αλήθεια». Όσα  κατήγγειλε λοιπόν ότι γίνονται σε βάρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και του δημοσίου συμφέροντος, έχουν κακουργηματική μορφή και απορούμε που οι Εισαγγελικές Αρχές δεν παρενέβησαν αμέσως, αλλά και που δεν αντέδρασαν τουλάχιστον η Περιφέρεια Ηπείρου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τους άμεσα εμπλεκομένους να τηρούν σιγή ιχθύος. Να σας υπενθυμίσουμε ποιό ήταν το θέμα: Δήμαρχοι της περιοχής θυμήθηκαν μετά από χρόνια ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες, τις οποίες πρέπει να πληρώσει η Ένωση (ΠΕΔ Ηπείρου) στον Τεχνικό Σύμβουλο (2,6 εκατ.) και να παραταθεί το πρόγραμμα «Θησέας» για της αυτοδιοίκηση, το οποίο όμως έληξε το 2012 μαζί και οι συμβάσεις για τις μελέτες!

ΟΙ καταγγελίες «πέρασαν» χωρίς να ευαισθητοποιηθεί κανένας και χωρίς να δοθεί η διάσταση που έπρεπε. Εμείς ψάξαμε την υπόθεση και λέμε «μετά λόγου γνώσεως» ότι πρόκειται για σκάνδαλο με πατέντα, που λένε, με στόχο να εισπράξει η εταιρία HYPERCO ως Τεχνικός Σύμβουλος τα 2,6 εκατ. συν τον ΦΠΑ και με τη διαφορά που προκύπτει από την αύξησή του από το 2012 και εντεύθεν!!! Επιπροσθέτως δε να εκταμιευτούν χρήματα από το (λήξαν) πρόγραμμα και λήξασες συμβάσεις, από υπουργεία και Βουλή των Ελλήνων, της οποίας ο Πρόεδρος κ.Τασούλας απέφυγε να υπογράψει σχετικές αποφάσεις, παρά την πίεση που υφίστατο και τη δήθεν … «επικαιροποίηση» των μελετών από τον αναρμόδιο υπάλληλο της … Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών κ.Παν. Τσώλη,, με εντολή του τότε αντιδημάρχου  κ.Ευαγγέλου Πήχα!

 ΩΣ πρωταγωνιστές της πρωτοφανούς υπόθεσης φέρονται, σύμφωνα με τα έγγραφα στοιχεία που βρήκαμε, ο δήμαρχος Πωγωνίου κ.Κων. Καψάλης, ο δήμαρχος Ζίτσας κ.Μιχ. Πλιάκος, ο πρώην δήμαρχος Ζηρού κ.Νικ. Καλαντζής, ο πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ.Ευάγγελος Πήχας, ως αναπληρωτής του Δημάρχου Μωϋσή Ελισάφ όταν είχε ασθενήσει, ο πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ.Φώτης Βάββας, ο πρώην δήμαρχος Βορ.Τζουμέρκων κ.Σεντελές, υπηρεσιακοί παράγοντες, με εμπλοκή της Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης! Το καταπληκτικό είναι ότι εναλλακτικά υπέγραφαν ως πρόεδροι  μιάς «Επιτροπής»- εκπρόσωποι της ΠΕΔ οι κκ. Καψάλης- Καλαντζής και όλοι τους (αντί του κ.Σεντελέ ο κ.Βαΐτσης) ως …εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου- ερήμην της φυσικά και με τον πρώην δήμαρχο Μετσόβου κ.Κων. Τζαφέα εγγράφως να αρνείται να συμμετάσχει.

ΣΑΣ λέμε συνοπτικώς το «ζουμί» της δύσοσμης υπόθεσης, γιατί θα απαιτούνταν πολλές σελίδες για τη λεπτομερή περιγραφή της, αλλά είμαστε στη διάθεση (με όλα τα στοιχεία) κάθε Αρχής που θα ήθελε να διερευνήσει το μέγα σκάνδαλο. Σκεφτείτε μόνο ότι «επικαιροποιήθηκε» μελέτη του 2011-12 για την ανάδειξη του … Θεογέφυρου και της προς αυτό διαδρομής, με το γεφύρι να έχει καταρρεύσει από το 2018!!! Ολα αυτά και όσα πολλά περισσότερα λένε τα έγγραφα- ντοκουμέντα, συνιστούν διαφθορά και διαπλοκή Αυτοδιοικητικών με ιδιωτικά συμφέροντα, της εταιρίας- Τεχνικού Συμβούλου εννοούμε, την ίδια που ως μέλος κοινοπραξίας εστράφη κατά του Δήμου Ζαγορίου, ζητώντας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, για έργο και υπηρεσίες που ο Δήμος αρνείται ότι ολοκληρώθηκαν. Ο λόγος πια στις αρμόδιες Αρχές…

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr