Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
ΤΟ έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά είναι κοινή η διαπίστωση, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για ο,τιδήποτε στη χώρα και στην Ήπειρο φυσικά που δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Τα πάντα, που αφορούν και επιχειρηματικές δραστηριότητες, κινούνται στη «φιλοσοφία» του... περίπου, βλέποντας και κάνοντας, με βάση τα «συμφέροντα» και μια παρωχημένη μικροπολιτική αντίληψη, που όμως επί της ουσίας βλάπτει την επιχειρηματικότητα με προοπτική, τον τόπο και την αξιοπιστία όσων αποφασίζουν.
ΠΑΡΤΕ ως παράδειγμα τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, που συχνά μας έχουν απασχολήσει και σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε την Πέμπτη ο «Πρωινός Λόγος», που επεσήμαινε πως «όλοι τα θέλουν, αλλά μακριά από την πόρτα τους»! Γιατί όμως κάνει εντύπωση αυτή η αρνητική στάση των πολιτών; Σωστή και πειστική ενημέρωση δεν υπάρχει, η πραγματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες απουσιάζει, οι Αρχές που εγκρίνουν τις επενδύσεις αυθαιρετούν ή εξυπηρετούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή τι και που μπορεί να γίνει κάτι και πως.
ΔΕΝ έχουμε λόγο να μασήσουμε τα λόγια μας. Χαρακτηριστική περίπτωση όχι μόνο αναξιόπιστης άσκησης της εξουσίας, είναι αυτή (του Συριζαίου, με το... «ηθικό πλεονέκτημα») κ. Βασιλείου Μιχελάκη, Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας. Όπως αποκαλύπτεται, ο κ. Μιχελάκης ενέκρινε εγκατάσταση μονάδων παραγωγής «πράσινης ενέργειας» σε συγκεκριμένη εταιρία, με τον διαχειριστή της οποίας συνδέονταν, είτε με υπαλληλική σχέση είτε με επιχειρηματική, οι κόρες του! Κι αν ακόμη υποθέσουμε ότι σωστά έπραξε και η εταιρία δικαιούνταν τις εγκρίσεις, πως θα πείσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υπόθεση; Βλέπετε έχει πάντοτε ισχύ το « Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται»!
ΓΙΑ λόγους ευθιξίας ο κ. Μιχελάκης όφειλε ήδη να είχε παραιτηθεί, αλλά επειδή δεν το κάνει, η κυβέρνηση έπρεπε να τον είχε στείλει στο σπίτι του. Δεν το κάνει όμως διότι ίσως ηγετικά της στελέχη συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αυθαιρετεί. Για αυτό και κατάπιαν τη γλώσσα τους και οι βουλευτές της ΝΔ της Ηπείρου (και στην περίπτωσή τους τα ίδια ισχύουν), η κομματική οργάνωση της ΝΔ και φορείς. Ναι, όλοι τους με τον έναν ή άλλον τρόπο, χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύεται από την ισχύ της εξουσίας που ασκούν τα «συμφέροντα», πελαγοδρομώντας μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της αναγκαιότητας των επενδύσεων.
ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον, οι φυσικές ομορφιές της Ηπείρου. Είναι όμως απαραίτητες και οι επενδύσεις, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Υπάρχει τρόπος να συγκεραστούν οι δύο διαφορετικές δράσεις, αλλά απαιτείται σχεδιασμός. Αυτόν μπορούσε να τον κάνει, υποχρέωσή του είναι άλλωστε, το Περιφερειακό Συμβούλιο και να τον προτείνει στην κυβέρνηση απαιτώντας την υιοθέτησή του, συνεπικουρούμενο από τους βουλευτές. Μέχρι στιγμής δεν το έπραξε και σε αυτό ευθύνη φέρει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, οπωσδήποτε δε και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν καταφέρουν να εκφέρουν ενιαίο λόγο σε τέτοια σημαντικά ζητήματα.