stoTapsi

A+ A A-

Αφορούσε απευθείας αναθέσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου στον κουνιάδο του.

Kaxri kassaros stotapsiΑθώο για τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης και δυσφήμισης έκρινε την Δευτέρα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων  τον συνεργάτη του «Π.Λ» Κώστα Καλτσή, για ρεπορτάζ του σχετικώς με τις απευθείας αναθέσεις από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου στον κουνιάδο του Στέργιο Κασσάρο, ενώ διατάχτηκε η διερεύνηση των απευθείας αναθέσεων και κατάτμησης έργων και υπηρεσιών με ευθύνη του κ.Καχριμάνη, όπως πολλές φορές επισήμανε και ο «Π.Λ». Η απόφαση θεωρείται σταθμός για την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ελέγχει την εξουσία.

Ο Κώστας Καλτσής τον Ιούνιο του 2018, από το site www.stotapsi.gr, παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία για την σκανδαλώδη τακτική, όπως έγραφε, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη με απευθείας αναθέσεις τουριστικών υπηρεσιών προς τον κουνιάδο του Στέργιο Κασσάρο, με τίτλο «Kassapros Travel η Περιφέρεια Ηπείρου- ντοκουμέντα διαπλοκής».

Μηνύσεις και αγωγές

Αυτό το θέμα αναδημοσιεύθηκε από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας και αποτέλεσε έκτοτε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον κ.Κασσάρο να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Κατέθεσε αγωγή και μήνυση κατά του Κώστα Καλτσή και για την αναδημοσίευση κατά των κκ.Νίκου Χατζηνικολάου (enikos& real. gr), Ιωάννη Φιλιππάκη (εφημερίδα «δημοκρατία») και Χρίστου Βούζα (aftodioikisi.gr).

Σε ό,τι αφορά την αγωγή, κατά την πρωτόδικη διαδικασία απορρίφθηκε, με απόλυτη δικαίωση των δημοσιογράφων, ενώ το Εφετείο στο οποίο προσέφυγε ο επιχειρηματίας, έκανε δεκτό το αίτημά του για χρηματική ικανοποίηση 10.000 ευρώ από τους Κώστα Καλτσή και Χρίστο Βούζα.

Το «κουβάρι» των αναθέσεων

Στην προχτεσινή ποινική διαδικασία, ο κ.Κασσάρος απέσυρε τις μηνύσεις πλην εκείνης που στρέφονταν κατά του Κώστα Καλτσή.

Στη διάρκεια της άψογης ακροαματικής διαδικασίας, με Πρόεδρο την Πρωτοδίκη κ.Θεοδώρα Καλούδη και εισαγγελέα τον κ. Αριστομένη Μάνο, ξετυλίχτηκε το «κουβάρι» των απευθείας αναθέσεων και κατατμήσεων, της ανήθικης διαχείρισης της εξουσίας, όπως είπε ο Καλτσής, προς όφελος συγγενικού προσώπου του Περιφερειάρχη- καίτοι ο νόμος που αναφέρεται στη σύγκρουση συμφερόντων το απαγορεύει. 

Απών ο Κασσάρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηνυτής δεν εμφανίστηκε, εξουσιοδοτώντας την δικηγόρο κ. Μάστορα να τον εκπροσωπήσει και να χειριστεί την υπόθεση, προφανώς σίγουρος για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης- ίσως στηριζόμενος στην απόφαση του Εφετείου για αποζημίωσή του. Επίσης δεν εμφανίστηκε μία εκ των μαρτύρων (υπάλληλός του) που είχε προτείνει, ενώ άλλη μάρτυράς του (Χαρίκλεια Πλιάτσικα) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση.

Η υπεράσπιση

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γιαννάκης, που υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Τύπου να ερευνά, να αποκαλύπτει και να στηλιτεύει όσα πράττει η εξουσία, ενώ ο Κώστας Καλτσής δήλωσε ότι έκανε ό,τι επέβαλε το δημοσιογραφικό καθήκον, ότι έγραψε την αλήθεια και πως το ρεπορτάζ απευθύνονταν στην Περιφέρεια, τον τρόπο που γίνονται οι απευθείας αναθέσεις.

Ο συνήγορος υπεράσπισης κ.Γιώργος Μπιστιόλης παρουσίασε με σαφήνεια όλα ντοκουμέντα που συνθέτουν την διαπλοκή και που σε αυτά στηρίχτηκε το επίμαχο ρεπορτάζ, σφυροκόπησε την απόφαση του Εφετείου, ενώ κατέθεσε και απόφαση του ΣτΕ για υπόθεση σχετική με αυτή που εξετάζονταν.

Δεν υπήρχε δόλος 

Ο Εισαγγελέας κ.Μάνος στην αγόρευσή του αναγνώρισε τον ρόλο των δημοσιογράφων σε μιά ευνομούμενη δημοκρατία, υπογράμμισε ότι ο Κώστας Καλτσής δεν αποδείχθηκε ότι είχε δόλο να συκοφαντήσει τον κ.Κασσάρο αλλά παρουσίασε τα στοιχεία που βρήκε.

Ετσι πρότεινε την απαλλαγή του από τις κατηγορίες της συκοφαντίας και δυσφήμισης, ενώ πρότεινε την ενοχή του για μερικές εξυβριστικές, όπως τις χαρακτήρισε, φράσεις.

Η Πρόεδρος υιοθέτησε την Εισαγγελική πρόταση, αλλά επειδή ο νόμος προβλέπει την παραγραφή του αδικήματος της εξύβρισης (για κάποιες παλιές υποθέσεις), απάλλαξε τον κατηγορούμενο και για αυτή την κατηγορία, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Στο μικροσκόπιο οι κατατμήσεις

Ανοίγει όμως ένας νέος κύκλος δικαστικών ερευνών για τις απευθείας αναθέσεις και περίφημες κατατμήσεις έργων. Ο Κώστας Καλτσής είχε κάνει μιά αναφορά- καταγγελία προς τον Εισαγγελέα Εφετών και διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση. 

Τότε μεταξύ των άλλων κλήθηκαν και κατέθεσαν ο κ.Γιώργος Πρέντζας και η κ.Τίνα Ζέκα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παρανομίες που διαπράττονται και στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ.Ανδρέου (μετατέθηκε στο Αγρίνιο) διέταξε νέα διερεύνηση για αυτά και πλέον ο Περιφερειάρχης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για ποιό λόγο «σπάει» τα έλεγα σε «κομμάτια» και στη συνέχεια προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους αναδόχους και μάλιστα από το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών.

Ο «Πρωϊνός Λόγος» πολλές φορές έχει ασχοληθεί με το θέμα, το οποίο απασχολεί συνεχώς την επικαιρότητα, με τον Περιφερειάρχη να υπεραμύνεται της τακτικής του.

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr