«Εργάζεται επί έξι χρόνια στη ΔΕΥΑΙ, είναι ΑΜΕΑ, πληρεί τις προϋποθέσεις, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης», ήταν συνοπτικώς η επιχειρηματολογία του δημάρχου Ιωαννίνων και προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Φίλιππα Φίλιου, για την μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, όταν ετέθη το θέμα ακροθιγώς στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Ν. Γκόντα.
Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 9 Δεκεμβρίου του 2011, σ’ εφαρμογή του Νόμου 2643/1998, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων κ. Κων. Γιωτάκη και μετά πό γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου κυρίας Παπαβρανούση.
Στην αιτιολογία της μετατροπής της σύμβασης αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος συμβασιούχος είναι Άτομο με Ειδικές Ανάγκες και ότι … «κατά τη διάρκεια της εργασίας του εξειδικεύθηκε στο μηχανισμό εντοπισμού διαρροών και ενδοσκόπησης των αγωγών και είναι απαραίτητος για την επιχείρηση…»!!!
Αυτά κρίθηκαν ως αρκετά στοιχεία για να χαρακτηρισθεί τεχνίτης και να μετατραπεί η σύμβασή του σε αορίστου χρόνου … «σύμφωνα με το Ν. 2643/98» κατά την απόφαση του ΔΣ.
Μόνο που αυτός ο νόμος αναφέρεται στο δικαίωμα πρόσληψης, από επιχειρήσεις, ΑΜΕΑ σε κάποιο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων και όχι στη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που εγείρεται και το δεύτερο είναι τούτο: Ήταν ο μόνος εργαζόμενος ή ΑΜΕΑ που πληρούσε τις προϋποθέσεις ή ήταν απαραίτητος για την επιχείρηση;
Εν πάση περιπτώσει, να πούμε ότι όλα καλώς καμωμένα και το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης (πέραν της λανθασμένης εφαρμογής-ερμηνείας του νόμου που στηρίχθηκε) είχε το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση σε αορίστου χρόνου.
Αυτού του δικαιώματος έκανε χρήση η υπό τον κ. Νίκο Γκόντα Δημοτική Αρχή και η πρώην ΑΔΕΙ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Ιωαννίνων) διά της υπογραφής του τότε προέδρου της κ. Κώστα Τσάγκα και ύστερα από αδιάσειστα τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου κ. Δημήτρη Καλτσή, και μετέτρεψε τις συμβάσεις 130 περίπου συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.
Τι έκανε ο κ. Φίλιος με τον κ. Τσουμάνη; Απαγόρευσαν να ξαναπάνε για δουλειά οι 130, θεωρώντας τους ως …μη υπάρχοντες και παρανόμως απασχολούμενους τόσα χρόνια, έκριναν παράνομη την μετατροπή των συμβάσεων, και απέλυσαν το νομικό σύμβουλο, σ’ ένα απίστευτο ντελίριο εκδικητικότητας και πρωτοφανούς πολιτικού ρεβανσισμού.
Ως να μην έφταναν αυτά ζήτησαν την ποινική δίωξη του κ. Τσάγκα και των μελών του ΔΣ της πρώην ΑΔΕΙ (την οποία διέλυσαν), του νομικού συμβούλου, την ίδια ώρα που διακήρυττε ο κ. Φίλιος ότι … «ο Δήμος θα στηρίξει νομικά τους διωχθέντες συμβασιούχους, που όλοι τους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς αμάγκες, στους δικαστικούς τους αγώνες»!!!
Η υποκρισία και ο εμπαιγμός σ’ όλο τους το μεγαλείο και αναμένεται σε δυο μήνες και κάτι που θα γίνει η συζήτηση της προσφυγής τους να το αποδείξει, δηλαδή να πάει και να πει στο δικαστή ότι έχουν δίκιο αυτοί που διώχθηκαν παρανόμως, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη για την άδικη ανθρωποθυσία.
Δεν πρόκειται βεβαίως να το πράξει ούτε αυτός ούτε πολύ περισσότερο ο κ. Φίλιππας Τσουμάνης που τον έφαγε η πολύ …ευαισθησία, η οποία τον ανάγκασε –και τον κ. Φίλιο- να προσλάβουν άγνωστο πόσους συμβασιούχους –κάποιοι τους υπολογίζουν πάνω από 250.
Τούτα τα ολίγα προς το παρόν.