Πώς ανατέθηκε στη VERITEK ένα έργο, αποκλείοντας τον πρώτο μειοδότη
Γράφει ο Κώστας ΚαλτσήςΈνα σκάνδαλο που άρχισε τον Ιούνιο του 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη, με πρωταγωνιστές την Γιαννιώτικη κατασκευαστική εταιρία VERITEK ΑΤΕΕ και την Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).
Αφορά το έργο της αναδιαρρύθμισης -ανακαίνισης του Β' ορόφου του κεντρικού κτιρίου του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά, για την εγκατάσταση της Καρδιολογικής κλινικής, που προϋπολογίστηκε στα 1.595.000 ευρώ, ό πως γράφαμε και στις 6 Δεκεμβρίου.
Με όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας πως πήρε το έργο η VERITEK και πόσο... "ειδική" είναι στη διαχείριση - αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και συναφών προγραμμάτων, όπως επαίρεται η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και υποψηφία δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Το λέμε διότι η VERITEK είναι συμφερόντων της οικογένειάς της, με τον σύζυγό της κ. Κων. Σταύρου να έχει την πλειοψηφία των μετοχών και εκείνη μέχρι το 2011 να κατέχει το 3%, συμμετέχοντας και στο Διοικητικό Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι αποχώρησε με την εκλογή της στο αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη.
Δείτε τώρα συνοπτικά τι συνέβη:
* Τον Ιούνιο του 2012 διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για το έργο που προαναφέραμε, συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και από ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, με 1.595.000 ευρώ με ΦΠΑ,
* Συμμετείχαν έξι εταιρίες και μειοδότησαν ως εξής: 1) Ελληνική Τεχνική 874.000, έκπτωση 45,02%, 2) VERITEK 1.378.000, έκπτωση 13,56% και άλλες τέσσερις με έκπτωση 8,93%, 3,86%, 2,99% και 0,01%.
Το σκάνδαλο μόλις τώρα αρχίζει, με την αρμόδια Επιτροπή να αποκλείει την "Ελληνική Τεχνική" , με το αιτιολογικό ότι δήθεν δεν είχε στο φάκελο το πρωτότυπο πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Εργοληπτών, ενώ το είχε προσκομίσει και η Επιτροπή που ήλεγξε τα δικαιολογητικά, έκανε δεκτή τη συμμετοχή της εταιρίας στο διαγωνισμό.
* Αποκλείεται, λοιπόν, σκανδαλωδώς ο πρώτος μειοδότης και το έργο ανατίθεται στον δεύτερο, δηλαδή στη VERITEK, με προφανή ζημιά για το Δημόσιο πάνω από 500.000 ευρώ!
* Απορρίπτονται οι προσφυγές της "Ελληνικής Τεχνικής" και στις 31/ 1/2013 υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ΔΕΠΑΝΟΜ και VERITEK.
* Ο καιρός περνά, το έργο καθυστερεί, η VERITEK ζητά στις 13/1/16 άλλες 130.000 ευρώ για πρόσθετες εργασίες, η καθυστέρηση συνεχίζεται.
* Στις 20/1/2017, τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, η VERITEK κηρύσσεται έκπτωτη και στις 20/3/2017 το έργο απεντάσσεται, συνεχίζεται με άλλη εταιρία και το κόστος καταλογίζεται στην VERITEK, η οποία πλέον καλείται να πληρώνει.
Μετά ταύτα εύλογη είναι η απορία:
Η κ. Θεοδώρα - Τατιάνα Καλογιάννη, ...εξπέρ στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως λέει η ίδια και που τόσο την επαινεί ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, δεν μπορούσε να συμβουλεύσει τον σύζυγό της κ. Κων. Σταύρου, πώς να προχωρήσει το έργο (έστω κι αν προφανώς χαριστικά το πήρε) και να το σώσει από την απένταξη;
Με την ίδια προχειρότητα η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, διαχειρίζονταν και τα προγράμματα της Περιφέρειας;
Αυτή είναι η... ειδήμων που θα αξιοποιήσει και τα προγράμματα στο Δήμο Ιωαννιτών, σε περίπτωση που εκλεγεί;