Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε σε ηλικία 58 ετών μετά από μάχη δύο ετών με τον καρκίνο. Ηγέτης που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του την λατρεία των συμπολιτών του και την οργή –αν όχι την απέχθεια– των αντιπάλων του εντός και εκτός της χώρας, ο Τσάβες υπήρξε πρόεδρος της Βενεζουέλας για 14 χρόνια, έχοντας επιβιώσει ενός πραξικοπήματος.
Νωρίτερα την Τρίτη ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά «τις πιο δύσκολες ώρες του» πάσχοντας από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο Τσάβες ήταν γνωστό ότι έπασχε από καρκίνο, αν και η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου είχε αποδώσει τον καρκίνο σε επέμβαση των ΗΠΑ, που συνωμοτούσαν για να τον ανατρέψουν σχεδόν από την αρχή της θητείας του, όπως έλεγε κατά καιρούς. Πάντως το πέπλο μυστικότητας τροφοδοτούσε φήμες ότι είναι σε βαρύτερη κατάσταση από όσο γίνεται γνωστό ή ότι έχει πεθάνει και ο θάνατός του αποκρύβεται.
Ο Τσάβες επέλεξε για την θεραπεία του την Κούβα του αγαπημένου προσωπικού και πολιτικού του φίλου, Φιντέλ Κάστρο. Από τα ταξίδια του στην Κούβα, όπου υποβαλόταν σε χημειοθεραπείες και σε επεμβάσεις, ο Τσάβες επέστρεφε με αισιοδοξία, αστειευόμενος πολλές φορές για τα μαλλιά που έχασε.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο Τσάβες κέρδισε μάλλον εύκολα -και για τέταρτη φορά- τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Κούβα για άλλη μία εγχείριση.
Εκτός από μία φωτογραφία με τις κόρες του, όσο ήταν στην Κούβα, ο Τσάβες δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στις 10 Ιανουαρίου επρόκειτο να ορκιστεί για τη νέα, εξαετή θητεία του αλλά λόγω της κατάστασής του η τελετή αναβλήθηκε--απουσίαζε εξάλλου στην Κούβα. Μετά από μια διαμάχη με την αντιπολίτευση για την συνταγματικότητα της κίνησης, τα ηνία της εξουσίας πήρε προσωρινά, και πιθανόν και μόνιμα μετά τον θάνατο του προέδρου, ο αντιπρόεδρος Μαδούρο.
Στη Βενεζουέλα επέστρεψε στα μέσα Φεβρουαρίου. Τις τελευταίες ημέρες και η ίδια η κυβέρνηση παραδεχόταν ότι είναι σε κακή κατάσταση.
Ο αντιαμερικανός, αντιιμπεριαλιστής, Τσάβες έγινε παράδειγμα ηγέτη στη Νότια Αμερική και έξω από αυτή ακριβώς για την πολιτική του.
Η Βενεζουέλα έκανε σημαντικά βήματα στην ανόρθωση της οικονομίας της χάρη και στα σημαντικά κέρδη από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου: το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε για τα κατώτερα στρώματα που στήριξαν τον πρόεδρο αναφανδόν, καθώς τον αισθάνονταν έναν από αυτούς.
Παρά το ότι με το πέρασμα των χρόνων οι κατηγορίες μέσα και έξω από τη χώρα για συγκεντρωτική συμπεριφορά αυξάνονταν, η δημοφιλία του παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς η αντιπολίτευση να είναι σε θέση να κάμψει τον ίδιο ή την παράταξή του σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση.