Σίγουρος για τη λήξη της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εμφανίστηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες στις γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις και επαναλαμβάνοντας πως θα χρειαστεί πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, τόνισε ο Ολάντ, δεν είναι «η επιπρόσθετη λιτότητα, αλλά η επιπρόσθετη ανάπτυξη».
«Θέλουμε να συμμετάσχουμε στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως θα εξεταστεί το αίτημα για ενοικίαση φρεγατών.
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) στον Ολάντ κατά την άφιξή του στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό συνέδριο, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι ««τελείωσε πια η περίοδος που αναρωτιόμασταν αν η Ελλάδα θα είναι στη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ. Το κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά μας τώρα είναι αν μπορούμε στο σύνολο της Ευρώπης να προχωρήσουμε σε μια πολιτική ανάπτυξης. Και αυτό θέλουμε και στην Ελλάδα. Όχι επιπρόσθετη λιτότητα, αλλά επιπρόσθετη ανάπτυξη».
Η γαλλική κυβέρνηση, ανέφερε, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στη χώρα. «Η Ελλάδα προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες. Δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη που πρέπει να εκφράσουμε, αλλά είναι και μια ευκαιρία για τις γαλλικές εταιρίες που πρέπει να κάνουν επενδύσεις σε μια χώρα που θέλει να υποδεχτεί την εμπειρία μας και την τεχνογνωσία μας. Θα χρειαστεί όμως ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Είναι η επιλογή που κάνουν οι Έλληνες και η Γαλλία πρέπει να μετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα και να αναπτύξει ορισμένες ιδέες συνεργασίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για την άκρα δεξιά στην Ελλάδα ο γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «τέτοια φαινόμενα υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γιατί υπάρχει ανεργία, αγωνία για το μέλλον και άγχος. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ένα κόμμα που δεν πιστεύαμε ότι θα ξανασυναντούσαμε στην Ευρώπη, ένα κόμμα που έχει νεοναζιστικό προσανατολισμό».
Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Θα εξεταστεί ενοικίαση φρεγατών»
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Γαλλία «αγωνίστηκε για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κάτι που είναι επωφελές και για την Ελλάδα αλλά και για τη ζώνη του ευρώ. Αγωνιστήκαμε πολύ για αυτό και σήμερα θέλουμε να μετάσχουμε στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας».
«Αυτό είναι το μήνυμα» είπε, «που έστειλε και ο έλληνας πρωθυπουργός και θα συνεισφέρουμε και εμείς βέβαια μέσω των γαλλικών επενδύσεων, καθώς οι γαλλικές εταιρίες μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
«Είμαστε απόλυτα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε με τρόπο βέβαια που οι γαλλικές εταιρίες θα αποφασίσουν, αλλά εμείς θα τις ενθαρρύνουμε, για να μπορέσουν να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το αντικείμενο της οικονομικής μας συνάντησης» είπε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Σε ερώτηση για τις γαλλικές φρεγάτες, ο Π.Μοσκοβισί ανέφερε πως το ελληνικό υπουργείο Άμυνας «γνωστοποίησε [στο Παρίσι] την παλιά επιθυμία της χώρας για την αγορά φρεγατών, αλλά η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει, οπότε υπάρχει ένα αίτημα για ενοικίαση. Αυτό τέθηκε και πιστεύω ότι θα εξεταστεί».
Προαναγγέλλοντας επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ο Π.Μοσκοβισί ανέφερε πως «ο κ. Λε Ντριάν έχει μάλιστα εκλεγεί σε περιοχή της Βρετάνης, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες. Είχα την τύχη μαζί του να εγκαινιάσουμε μία φρεγάτα πριν μερικές εβδομάδες και θέλω να σας πω ότι είναι το καλύτερο υλικό στον κόσμο».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ για το εάν «μπορεί η Γαλλία να υψώσει ένα τείχος στην λιτότητα που προωθεί η Γερμανία», ο γάλλος υπουργός απάντησε: «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου, μια Ευρώπη των κακών και μια Ευρώπη των καλών. Υπάρχει μία Ευρώπη. Αλλά, από την άλλη, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του προσπάθεια. Όλοι πρέπει να κάνουν τη δική τους προσπάθεια για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, για να έχει η ήπειρος καλύτερες προοπτικές, προοπτικές ανάπτυξης».
«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση μεγαλύτερης συνεργασίας έτσι ώστε οι χώρες που έχουν ελλείμματα να κάνουν μεταρρυθμίσεις, και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα να είναι ικανές να ανταποκρίνονται στην εσωτερική ζήτηση» είπε.
Πρόκειται, συμπλήρωσε, για συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. «Ήμουν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη συνεδρίαση του G-20 στη Μόσχα και αυτό τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν. Αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο αναπτυγμένες χώρες, αλλά και τις χώρες του ευρώ» ανέφερε.