Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΣΑΒΒΑΤΟ 8/3/25)
ΤΑ της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα βλέπετε και σίγουρα θα απορείτε κι εσείς με τις εξελίξεις, τις οποίες η μόνη που δεν βλέπει είναι η κυβέρνηση ή κάνει πως δεν τις βλέπει. Οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί από τους χειρισμούς όχι μόνο για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και σε ό,τι αφορά στα της ακρίβειας, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ερμαφρόδιτης εξωτερικής πολιτικής, της διαφθοράς. Μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα, που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα, η διοίκηση της χώρας έχει παραδοθεί στα ασύδοτα συμφέροντα που την λυμαίνονται ανενόχλητα και σε ορισμένους σαν τον αμετροεπή βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Σπύρο Κυριάκη (αυτόν με τα «κατόπιν ενεργειών μου»!), που το μπάζωμα στα Τέμπη το είδε ως …εξυγίανση του εδάφους!
ΟΧΙ, καθόλου δεν υπερβάλλουμε και μάλιστα λίγα λέμε. Δείτε επί παραδείγματι τι κάνουν Περιφέρεια και Δήμοι στην Ήπειρο και όπου αλλού ανά την Ελλάδα. «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Γιατί έτσι τους αρέσει και λογαριασμό δεν δίνουν αφού κανένας δεν τους ελέγχει. Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι Ηπειρώτες έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, πιο κάτω και από υπανάπτυκτες περιφέρειες της Βουλγαρίας. Αυτό δεν εμποδίζει τον Περιφερειάρχη να επαίρεται για την μέγιστη προσφορά του και άρα την σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών, δηλαδή των πιο φτωχών από τους φτωχούς- κάνοντας όμως εαυτόν και φίλους ολοένα και πιο πλούσιους. Φυσικά (!) και συνεχίζει την πολιτικά ανήθικη διαχείριση της εξουσίας, απευθείας αναθέσεις, κατατμήσεις έργων και πλείστα άλλα.
ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ οι κάτοικοι της Πρέβεζας για έναν ποδηλατόδρομο που φτιάχνει η Περιφέρεια (υπερθεματίζοντος του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου), σχεδόν πάνω στην παραλία προς Μονολίθι, λες και κάτι θα πάθαιναν αν ήταν λίγα μέτρα πιο πίσω. Η επιμονή των «αρμοδίων»- κακή τους ημέρα και ανάποδη- σπάει «καρύδια», χωρίς καμιά πειστική αιτιολογία, ως να υπάρχει αδήριτη ανάγκη «κάτι» να εξυπηρετήσουν. Δίπλα στο Καλπάκι εταιρίες πήραν άδεια για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε έκταση ογδόντα στρεμμάτων. Η υπό τον Κώστα Καψάλη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, δεν δείχνει να πολυνοιάζεται, ούτε από το γεγονός ότι (όπως αποκάλυψε ο «Π.Λ») παντελώς άγνωστοι στην περιοχή (με σχεδόν πανομοιότυπα ονόματα) διεκδικούν αποζημίωση για εκατοντάδες στρέμματα που θα απολλοτριωθούν για την κατασκευή του οδικού άξονα προς Κακαβιά. Σιγή ιχθύος τηρεί καίτοι προκλήθηκε να πάρει θέση.
ΕΧΕΙ γενικευθεί η αίσθηση σε πολλούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι ο Δήμος, ο τόπος τους … ανήκει ή και ίσως ότι πράττουν το σωστό, έχοντας περίεργη αντίληψη περί του δημοσίου συμφέροντος και του δικαίου. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η καταγγελία ότι στον Δήμο Ζίτσας η Δημοτική Αρχή υπό τον κ.Πλιάκο έδωσε έργο (με την μέθοδο της διαπραγμάτευσης;) σε εταιρία η οποία είχε αναστείλει την δραστηριότητά της; Ποιά εξήγηση υπάρχει που Οργανισμός του ίδιου Δήμου, για την προμήθεια παιδικών κρεβατιών κλπ, κάλεσε να δώσουν προσφορά τρία … βιβλιοπωλεία- και επιλέχτηκε ένα από αυτά; Στο Μέτσοβο πως επιτρέπουν ο Δήμος, η Αστυνομία και η εν Ιωαννίνοις Πολεοδομία, την αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων- δημοτικών χώρων και τις παράνομες κατασκευές καταστημάτων εστίασης; Πως, όλοι τους μαζί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δείχνουν ανοχή σε παράνομες δεξαμενές προπανίου- υγραερίου;
ΑΝ συνεχίσουμε με το τι γίνεται σε κάθε δήμο, θα χρειαστούν πολλές σελίδες, όπως και για να περιγράψουμε τις θυελλώδεις αντιδράσεις για την αγορά μιάς έκτασης από το νοσοκομείο «Γ.Χατζηκώστα», για την οποία γράφαμε στο φύλλο της Πέμπτης. Θα αρκεστούμε να πούμε μόνο ότι μεγάλη ευθύνη για το χάος στην περιφέρεια Ηπείρου έχει ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης. Είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ήπειρο, ο ελεγκτής της νομιμότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά συμπεριφέρεται ως ο Πόντιος Πιλάτος. Δεν θα τύχει αποδοχής το ενδεχόμενο επιχείρημά του ότι ενεργεί σύμφωνα με όσα λένε οι νόμοι, διότι θα του αντιτάξουμε ένα σωρό περιπτώσεις, που ενήργησε ως … εκπρόσωπος εκείνων που όφειλε να ελέγξει και να τιμωρήσει. Και η κυβέρνηση; Εν γένει απούσα, με μιά αντιπολίτευση που επιχειρεί ματαίως ανασύνταξη!