Πρόταση με σχέδιο και όραμα τόσο για την ακαδημαϊκή εξέλιξη του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη λογική μιας ενιαίας Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, όσο και για την οικονομική του βιωσιμότητα κατέθεσε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Πρέβεζα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
Ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή στον λάθος τρόπο πάνω στον οποίο δομήθηκε η ελληνική οικονομία, τόνισε ότι οι πυλώνες της σε κάθε πόλη ήταν η ύπαρξη μια σχολής, ενός στρατοπέδου, μιας φυλακής κι ενός νοσοκομείου, με το σκεπτικό ότι το εισόδημα του δημοσίου θα είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα στηριχτούν παράλληλες εργασίες όπως η εστίαση και η φιλοξενία.
«Στην Ήπειρο βασικός πυλώνας είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο όμως έγιναν λάθη, αφού αντί να δημιουργηθεί μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, δημιουργήθηκαν ξεχωριστά τμήματά της και μάλιστα σε άλλες πόλεις. Η χαρτολαγνεία της ελληνικής οικογένειας οδήγησε στην αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ όπου σε ορισμένες περιπτώσεις είχε αποτέλεσμα, όπως στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου τρία ΤΕΙ ένωσαν τις δυνάμεις τους και έχουν ήδη ανεβάσει το ακαδημαϊκό τους επίπεδο ως ΑΕΙ ανταγωνιζόμενα απευθείας το πανεπιστήμιο Πειραιά.
Στην Ήπειρο όμως είχαμε ένα ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, μακριά από τα Γιάννενα σε μια λογική ενός άρρωστου μοντέλου που κυριαρχεί.
Το ίδιο λάθος συνεχίζεται με κουβέντες για το πόσος τζίρος θα χαθεί. Όσοι αντιλαμβάνονται τις σπουδές ως ένα ενοίκιο, ένα σουβλάκι κι ένα καφέ είναι σε εντελώς λάθος κόσμο», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.
Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κατά της συγχώνευσης αλλά αντίθετος με την μετακίνηση του Τμήματος της Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.
«Πρότασή μας είναι να έρθει το Οικονομικό εδώ και να δημιουργηθεί μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων με προοπτική 10ετίας με πρώτο στάδιο να ξεπεράσει τις περιφερειακές σχολές διοίκησης επιχειρήσεων σε Πάτρα και Σέρρες», είπε.
«Είναι τραγικό η δυτική Ελλάδα να μην έχει μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων κι εμείς να μη βάζουμε στόχο να είμαστε πρώτοι. Είμαι σίγουρος ότι αν η κ. Κεραμέως δει ένα σχέδιο με όραμα και πλάνο για το πως ένα τμήμα μπορεί να καταστεί ακαδημαϊκά και οικονομικά βιώσιμο με προοπτικές να εξελιχτεί θα το στηρίξει. Δεν είναι η τυρόπιτα και ο καφές το ζητούμενο. Αντί να κραυγάζουμε casus belli χωρίς να ξέρουμε τον αντίπαλο πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για ένα σοβαρό σχέδιο ώστε να γίνει μια σχολή με ανεβασμένες βάσεις. Ας αφήσουμε τις ιαχές και να δείξουμε ότι θέλουμε να σώσουμε τον τόπο.
Η υπουργός ζητά να δει ένα σχέδιο. Τι πιο ωραίο να προσφέρεις μια πανίσχυρη σχολή σε μια τόσο όμορφη πόλη;», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
Στη συνέχεια τόνισε και συμπλήρωσε τα ακόλουθα:
«Η τραγική ειρωνεία είναι πως ενώ παραδεχόμαστε ότι δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής είναι το πανεπιστήμιο και η περιφερειακή αρχή, ο καθένας να προσεγγίζει το ζήτημα από τη δική του οπτική. Ο ένας θέτει την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα ως προτεραιότητα κι έχει δίκιο. Η περιφέρεια όμως από τη μία λέει ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της να στήσει τη σχολή στην Πρέβεζα και από την άλλη τρέχει να βρει κτίριο στα Γιάννενα. Ας αποφασίσει έχει ή όχι αρμοδιότητα;. Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρη και καταφατική.»
Αναπτύσσοντας περαιτέρω την πρότασή του ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε ότι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι να κληθούν οι δύο τοπικοί βουλευτές παραμερίζοντας τις πολιτικές τους διαφορές να δεσμεύσουν περιφέρεια και πανεπιστήμιο στη συγκρότηση ενός σχεδίου ώστε να έρθει το Οικονομικό στην Πρέβεζα και να «παντρευτεί» με το υπάρχον τμήμα ώστε να επιτευχτεί η ακαδημαϊκή του ανάπτυξη με την Περιφέρεια Ηπείρου να εγγυάται την οικονομική του βιωσιμότητα σε βάθος 10ετίας.
Αναφορικά με τις παραιτήσεις που ζήτησαν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» με δελτίο τύπου που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε ότι επιμένει σε αυτές γιατί ενώ όλοι θα περίμεναν από την Περιφέρεια και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη συγκεκριμένες παραγωγικές προτάσεις, δεν υπήρξε τίποτα άλλα παρά μια στείρα άρνηση μετακίνησης του Τμήματος.
«Οι ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν γίνεται αυτοί που μόλυναν το πηγάδι να έρχονται να μας λένε τώρα ότι το νερό δεν πίνεται», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι η πρότασή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς και στην Πρέβεζα επιλέξαμε να κωφεύουμε και στο τέλος κουφαθήκαμε. Υπάρχει λύση, προτείνω ιδέες. Κάντε το σωστό, φέρτε το οικονομικό εδώ, κάντε ένα ισχυρό μεταπτυχιακό και ζητήστε στήριξη από Περιφέρεια για 10 χρόνια για να γίνουμε πρώτοι. Τα παιδιά μας ψάχνουν όραμα. Αναρωτηθήκατε γιατί κανένας νέος φοιτητής φέτος στο Τμήμα της Λογιστικής δεν ήταν από την Πρέβεζα; Γιατί έτσι όπως την έχουν καταντήσει δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν. Τα παιδιά χρειάζονται ένα όραμα μιας σχολής που μπορεί να τους ανοίξει δρόμους», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι η άρνηση του κ. Αλμπάνη να συζητηθεί η μεταφορά του Οικονομικού στην Πρέβεζα μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρξει συνολικό σχέδιο με ευθύνη της περιφερειακής αρχής και παρουσιαστεί σωστά στο υπουργείο Παιδείας, ενώ πρόσθεσε ότι αν το πρόβλημα έγκειται σε συντεχνιακούς λόγους, τότε όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους καθηγητές που το εγείρουν.
Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου: Μετακίνηση του Οικονομικού και ίδρυσης Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Πρέβεζα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Αρχική Σελίδα