Σήμερα, περίπου δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, έως τις 31/12/2018.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η Ήπειρος βρίσκεται κάτω από τη βάση με ποσοστό απορρόφησης μόλις 23,87% από τα 253 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν. Πρόκειται για μια κάκιστη επίδοση που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απερχόμενη περιφερειακή αρχή δεν έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί ούτε στα βασικά: Να σχεδιάσει και κυρίως να εκτελέσει τα έργα εκείνα για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, έστω και με τα δικά της στρεβλά κριτήρια πελατειασμού και ψηφοθηρικής, ανταποδοτικής μικροπολιτικής.
Οι προειδοποιήσεις
Οι Ορίζοντες Ηπείρου στις 21 Νοεμβρίου 2018 σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Λεφτά που δεν αλλάζουν την οικονομία της Περιφέρειας, είναι σπατάλη» επισήμαιναν μεταξύ άλλων ότι:
«Το ΠΕΠ του κ. Καχριμάνη και της κυρίας Καλογιάννη χαρακτηρίστηκε από τα εξής στοιχεία:
Σπατάλη, για έργα «υποδομών» που δεν εντάσσονται στη λογική του συνόλου και τελικά δεν έχουν κανένα απολύτως γνώμονα ανταποδοτικών οικονομικών δεδομένων στην Περιφέρεια.
Επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να βάλουν τους Ηπειρώτες -από την επιχειρηματικότητα έως τον πρωτογενή τομέα- σε ένα φαύλο κύκλο απόλυτης εξάρτησης ούτως ώστε μόλις τελειώνει το ένα να ζητούν το επόμενο, χωρίς κανένα γνώμονα δημιουργίας παρεμβατικής οικονομία
Έλλειψη πλήρους εμπιστοσύνης στις άυλες ενέργειες, όπως είναι ο αθλητισμός, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Χαρακτηριστική απόδειξη, το γεγονός ότι για τον κ. Καχριμάνη πολιτισμός είναι να φτιάξουμε μαγαζάκια να πουλάμε σουβενίρ. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει την αξία, ούτε του Νεκρομαντείου ούτε της Νικόπολης ούτε της Δωδώνης. Επίσης προκύπτει ότι δεν καταλαβαίνει και την ανάγκη δημιουργίας άυλων έργων που θα μπορέσουν να αλλάξουν και τη νοοτροπία των επιχειρηματιών ώστε να ανταποκριθούν στην εξωστρέφεια που απαιτείται για να ξεκολλήσει η Ήπειρος από την τελευταία θέση της ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά στην απορροφητικότητα πρέπει να επισημανθεί το εξής: Απορροφητικότητα που δεν είναι εγγυημένη στο 100%, είναι αποτυχημένη. Και η απορροφητικότητα έχει να κάνει με τη συμβασιοποίηση και τις δαπάνες.
Λεφτά που δεν μπαίνουν στην οικονομία είναι μόνο στα χαρτιά. Εάν έως το τέλος του 2019 -σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει το 2014- έχει εκταμιευθεί μόνο το 36% σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα είναι μια παταγώδης αποτυχία.»
Επίσης, στις 8 Ιανουαρίου 2019 σε ανακοίνωση με τίτλο «Ο κ. Καχριμάνης δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξοδέψει αυτά που πρέπει, εκεί που πρέπει» τονιζόταν:
«Μια ακόμη απόδειξη ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Ηπείρου διοικεί χωρίς όραμα, με ξεπερασμένες παλαιοκομματικές μεθόδους και ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ήπειρος, στην τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί η διαχείριση του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Για ποιο πραγματικό λόγο δεν διατέθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου λιμνάζοντα κονδύλια από άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτό για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, προκειμένου να ενισχυθούν αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία θα φέρουν στην Ήπειρο επισκέπτες, εισόδημα, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία.
Είναι προφανές -οι Ορίζοντες Ηπείρου το έχουν επισημάνει και στο παρελθόν- ότι το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο επενδύει η σημερινή περιφερειακή αρχή εδράζεται στη λογική του πλήρους ελέγχου με στόχο την δημιουργία πελατειακών σχέσεων που θα έχουν ανταπόδοση στην κάλπη. Μοντέλο ενός ανδρός αρχής με βάση το οποίο κάθε επιχειρηματίας οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη στον... ευεργέτη του.»
Η στρατηγική των Οριζόντων Ηπείρου
Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν δεσμευθεί ότι στη δική τους διακυβέρνηση η Περιφέρεια Ηπείρου θα αποτελέσει μοντέλο λειτουργίας και ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Ενισχύοντας -μέσα από συνεργασίες με δήμους, φορείς, επιμελητήρια και τις τοπικές κοινωνίες- δράσεις που θα βοηθήσουν την Ήπειρο να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση, που θα φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και θα καταστήσουν την Ήπειρο τουριστικό hot spot όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από τα εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που φτάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεσμεύονται πως όσα έχουν μείνει αδιάθετα με την ανάληψη της καινούργια Περιφερειακής αρχής θα διατεθούν στο σύνολο τους στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» έτσι ώστε ή δυνατόν το σύνολο των αξιολογημένων προτάσεων να ενταχθούν προς χρηματοδότηση.
Από εκεί και πέρα, στο νέο ΠΕΠ 2020 -2026 που θα καταρτιστεί από τη νέα Περιφερειακή Αρχή είναι σαφές ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε δράσεις που θα αφορούν στον Τουρισμό και σε κάθε άλλο τομέα της Οικονομίας που διακρίνεται από εξωστρέφεια.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος, στις ομιλίες, στις επαφές με φορείς και στις κοινωνικές διαβουλεύσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχει αναπτύξει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των Οριζόντων Ηπείρου που βασίζεται στην Περιφερειακότητα. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία διακυβέρνησης η Περιφέρεια αλλάζει και από «μαγαζί» εκδουλεύσεων, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο επιτελικό όργανο που σχεδιάζει, αναθέτει και επιβλέπει έργα και δράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόοδο όλης της Ηπείρου και όχι κάθε χωριού, συνοικίας ή πόλης ξεχωριστά.
Και, επίσης, έχει επισημάνει ότι στο επόμενο ΠΕΠ της Ηπείρου δεν θα υπάρχει καμία δράση η οποία δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το ανταποδοτικό όφελος για τις οικονομικές ανάγκες της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο της περιφερειακότητας η πολιτική θα είναι σαφής: πρώτον θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των μεγάλων έργων Τα έργα αυτά, θα επιμερίζονται με αξιοκρατικά χαρακτηριστικά που θα βασίζονται στην πληθυσμιακή δύναμη του καθενός αλλά θα έχουν και άλλη μια παράμετρο ως επιβράβευση – το ποσοστό συμμετοχής του κάθε δήμου στις εκλογές.
Το παλιό έδωσε ότι είχε να δώσει. Η Ήπειρος πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Να αλλάξει. Και οι Ορίζοντες Ηπείρου είναι ο εγγυητής γι’ αυτό.
Σπύρος Ριζόπουλος: "Η Ήπειρος απορρόφησε μόνο 23,87% από τα 252 εκ. ευρώ που της αναλογούν"
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Αρχική Σελίδα