Συνάντηση του Σπύρου Ριζόπουλου με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ίδρυμα και για τα σχέδια της πρυτανικής αρχής. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ριζόπουλος τον ενημέρωσε ότι θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. Και του εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι το Ίδρυμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
«Σήμερα είχαμε τη χαρά δεχθούμε την επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη του κ. Ριζόπουλου στο Πανεπιστήμιο. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναλύσαμε την κατάσταση του ιδρύματος.
Παρουσίασα το εγχείρημα της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, όπως αυτό προκύπτει με τα νέα τμήματα, με το ερευνητικό κέντρο και το αγροδιατροφικό πάρκο.
Συζητήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας αλλά και τη βοήθεια την οποία χρειάζεται το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Οικονομία και την Κοινωνία της Ηπείρου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και με τα 6 ινστιτούτα του ερευνητικού μας κέντρου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα εμπλοκής στην οικονομία της περιοχής. Όλα αυτά θεωρώ ότι έγιναν κατανοητά από τον κ. Ριζόπουλο και προσδοκούμε σε μία καλή συνεργασία.»
Σπύρος Ριζόπουλος
«Ευχαριστώ τον κ. Πρύτανη που μας δέχθηκε. Όντως είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μου δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσω συγκεκριμένα πως θέλω να αξιοποιήσω τη χρηματοοικονομική αντίληψη που παράγει το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να μπορέσω να την ταυτίσω με τις αξίες του πρωτογενούς τομέα.
Δεύτερον για το πως θέλω να αξιοποιήσω τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής.
Τρίτον για το πως θέλω να στηρίξω το κομμάτι βελτίωσης τεχνολογίας, γιατί καλώς ή κακώς οικονομία χωρίς τεχνολογία για να στηρίξουμε την έρευνα δεν μπορεί να μας καταστήσει ανταγωνιστικούς.
Διέβλεψα μέσα από τη συζήτηση και μια τεράστια ευκαιρία μετάβασης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων -μέσα από την αποκέντρωση που γίνεται- από την αντίληψη ενός κέντρου σχολών, που δεν είχαν καμία σχέση με τον αναπτυξιακό της περιοχής, στη λογική «κουμπώματος» των σχολών με συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες, όπως αυτές μπορούν να προχωρήσουν μέσα από το πλαίσιο της Περιφερειακότητας.
Εξήγησα ότι, κατά την άποψή μου, πρέπει να προβούμε στην αξιοποίηση των αποφοίτων και των τελειοφοίτων καθώς ορισμένες από τις σχολές που τελειώνουν δυστυχώς δεν έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Και ζήτησα από τον πρύτανη τη διαμόρφωση ενός προγράμματος δεξιοτήτων στα πλαίσια του Μητρώου Ανέργων Ηπειρωτών (ΜΑΗ) -το οποίο θα διαμορφώσουμε- την επίβλεψη και την οργάνωση του οποίου θα αναθέσουμε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο.
Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και κάποιους πόρους για να μπορέσει το ίδιο το πανεπιστήμιο, ως οικονομικός πυλώνας, να κάνει φυγή μπροστά. Διότι δεν μπορούμε να λέμε πολύ μεγάλα λόγια όταν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα ελλείψεων ενέργειας, ελλείψεις υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού.
Ζητήματα όμως που μπορούν να λυθούν εάν πάνω απ’ όλα καταλάβουμε ότι το 15% της οικονομίας της περιφέρειας είναι, όπως είπε πολύ σωστά ο πρύτανης, το πανεπιστήμιο. Και θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο αυτό τον τζίρο να τον διπλασιάσουμε δημιουργώντας θέσεις εργασίας κουμπωμένες, όμως, με τις νέες στρατηγικές της περιφέρειας.
Με λίγα λόγια δεν ψάχνουμε απλά να γεμίσουμε το Πανεπιστήμιο με υπαλλήλους. Ψάχνουμε, αντίστροφα, να αξιοποιήσουμε τον κόσμο που περνάει από εδώ να διοχετευθεί στην αγορά εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, εξήγησα ότι στα μάτια τα δικά μου, τουλάχιστον με τον τρόπο που το αντιλαμβάνομαι, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να έχουμε ντε και καλά αγαστές σχέσεις με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρώτοι. Και για συμβεί αυτό πρέπει να δουλέψουμε σωστά. Από εκεί και πέρα, για να είμαστε εμείς πρώτοι πρέπει κάποιος να είναι δεύτερος. Ευγενής άμιλλα αλλά και ανταγωνισμός για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την πρωτιά.
Με πρώτο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είμαστε και η πρώτη περιφέρεια που θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ανεργία.»