stoTapsi

A+ A A-
klhrodothmataΓια πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων κι όσοι το παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της πόλης μας. Θησαυροί που έμειναν ως κληρονομιά στο Δήμο από περιουσίες ανθρώπων που συνέδεσαν το όνομά τους με την ευεργεσία και τα κληροδοτήματα.
Μέσα από μια επίπονη, χρονοβόρα αλλά ταυτόχρονα εξαιρετική δουλειά, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα Κληροδοτήματα, Γεωργία Γιώτη, παρουσίασε τη συνολική εικόνα των ενεργών κοινωφελών περιουσιών που διαχειρίζεται σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής προκειμένου όχι μόνο να τις διαφυλάξει αλλά να τις αναδείξει και να τις αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα πάντα με τη βούληση των διαθετών. 
Σκοπός της παρουσίασης ήταν να υπάρξει μια ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση των Κληροδοτημάτων του Δήμου, αλλά κι αυτή που προϋπήρχε και κυρίως να γίνει δυνατή η σύνδεση του ευεργέτη με το ακίνητο που κληροδότησε και κατ΄ επέκταση το σκοπό για το οποίο το έκανε.
«Είναι η πρώτη φορά που μια Δημοτική Αρχή αποδίδει την τιμή που αρμόζει στους ευεργέτες αυτής της πόλης», είπε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, αποδίδοντας τα εύσημα στην κ. Γιώτη για το αποτέλεσμα της παρουσίασης.
«Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διασφάλιση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων. Είναι ζήτημα πρωτίστως ηθικό», είπε η κ. Γιώτη για να συνεχίσει: «Για το λόγο αυτό προβήκαμε σε έλεγχο όλων των ακινήτων σε υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, τόσο στα Ιωάννινα όσο και σε Λάρισα, Αθήνα και Κέρκυρα».
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η κ. Γιώτη, το Τμήμα Κληροδοτημάτων διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τα παρακάτω ενεργά κληροδοτήματα:«Ελένης Ζωγράφου», «Κων/νου Ιωαννίδη», «Φερενίκης Καλούδη», «Χρήστου Κατσάρη», «Δημητρίου Κωσταδήμα», «Γεωργίου Μουλαϊμίδη», «Ελευθερίας Μπάρκα», «Βασιλείου Πυρσινέλλα», «Ευθαλίας Σούρλα», «Ισμήνης Τζαβέλλα», «Σπυρίδωνα Φιλίππου», «Αγλαΐας Χαραλάμπους», «Δημητρίου Κοτρώτσιου», «Φιλίππου Γιώτη», «Ελένης χήρας Αρσένη Γεροντικού», «Κληροδότημα Αλεξάνδρας-Ελένης Γκαστή».
Στα περισσότερα πλέον ακίνητα έχει συσταθεί πλήρης φάκελος με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και είναι πανέτοιμα να ενταχθούν στο Ε9.Πολύτιμο εδώ στάθηκε και το αρχείο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο τροφοδότησε με απαραίτητο υλικό που δεν υπήρχε στο αρχείο του Τμήματος. 
Η κ. Γιώτη έκανε ειδική αναφορά ευχαριστώντας τόσο την Εφορεία, όσο και προσωπικά τον προϊστάμενο της, Βασίλειο Κασκάνη, αλλά και την φωτογράφο, Κατερίνα Κούρου, για την πολύτιμη βοήθειά τους.Στο πλάνο της Δημοτικής Αρχής είναι η εξωστρέφεια και η επικοινωνία των Κληροδοτημάτων του Δήμου με την πόλη, τους κατοίκους της και το ευρύ κοινό.
Για το λόγο αυτό θα ακολουθήσει ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, ενώ προετοιμάζεται και ενημερωτικό φυλλάδιο με τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος.
Σταδιακά θα αρχίσει να «ανεβαίνει» υλικό και στην ιστοσελίδα του Δήμου από όλα τα ακίνητα των κληροδοτημάτων.Στο πλαίσιο αυτής της «επικοινωνίας» των κληροδοτημάτων με την πόλη και τους κατοίκους της η κ. Γιώτη πρότεινε να διοργανωθεί μια ετήσια εκδήλωση για τους δικαιούχους υπότροφους.
«Χρέος μας ως Δήμος είναι να αρχίσουμε να τελούμε μνημόσυνο κάθε χρόνο υπέρ των Ευεργετών και Δωρητών της πόλης μας.Να δοθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το όνομά τους σε οδούς της πόλης, σε όσες περιπτώσεις δεν έχει γίνει», είπε η κ. Γιώτη. Κλείνοντας, η εντεταλμένη Σύμβουλος πρότεινε επίσης τη δημιουργία στους χώρους του Πάρκου Πυρσινέλλα μιας διαδρομής με εικαστικές παρεμβάσεις με προτομές των ευεργετών και τη συνεργασία με το Μουσείο Αργυροτεχνίας με στόχο την έκθεση των τιμαλφών του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος.
Ειδικά για την Οικία Ισμήνης Τζαβέλλα, η κ. Γιώτη εξήγησε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά των αρχείων του Δήμου στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο θα καταστεί επισκέψιμο, καθώς και η μεταφορά αντικειμένων από τις προθήκες του Δημαρχείου εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, αλλά και επιλεγμένα αντικείμενα της διαθέτιδας Φερενίκης Καλούδη.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα συζητηθούν στη Διαχειριστική επιτροπή Κληροδοτημάτων του Δήμου και σε οποιοδήποτε άλλο συλλογικό Όργανο απαιτεί η νομοθεσία.

oikia kaloudhΤο χρηματοκιβώτιο στην Οικία Καλούδη
Ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια τη παρουσίασης αποτέλεσε η αναφορά της κ. Γιώτη, στην οικία της Φερενίκης Καλούδη, στην οποία υπήρχε ένα χρηματοκιβώτιο που δεν είχε ανοίξει κανείς επί 20 χρόνια. 
Τελικά, η επιτροπή κληροδοτημάτων μετά από εισήγηση της κ. Γιώτη κι ενώ είχε υπάρξει παραβίαση της πίσω πόρτας της οικίας, προχώρησε σε νέα συμβολαιογραφική απογραφή των αντικειμένων, συνοδευόμενη από ψηφιακή φωτογράφιση, για να διαπιστώσει τυχόν ελλείψεις.
Παράλληλα, παρουσία της επιτροπής καταγραφής, η οποία ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, της συμβολαιογράφου και υπηρεσιακών παραγόντων ανοίχτηκε το χρηματοκιβώτιο στο οποίο βρέθηκε ένας μικρός θησαυρός με πολλά κοσμήματα, όπως μια  χρυσή καρφίτσα-πεταλούδα με ένα μαργαριτάρι, τέσσερα ρουμπίνια και έξι ζαφείρια, και ένα μετάλλιο των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων.
Μέσα στο χρηματοκιβώτιο βρέθηκαν όλα τα αντικείμενα, όπως ακριβώς περιγράφονται στο συμβόλαιο  τα απογραφής του 1995.Όλα τα κοσμήματα που ανακαλύφθηκαν, φυλάσσονται σε θυρίδα τράπεζας. Στην οικία Καλούδη υπάρχουν έπιπλα, σκεύη αλλά και σπάνια βιβλία, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.  Μάλιστα, επιθυμία της διαθέτιδας Φερενίκης Καλούδη ήταν το σπίτι να γίνει μουσείο.
Η κ. Γιώτη κλείνοντας σημείωσε ότι δρομολογείται αλλαγή των όρων της διαθήκης με σκοπό ένα ποσό από την προθεσμιακή κατάθεσή της να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση αντικειμένων και της ίδια της οικίας.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr