Είναι από τις περιπτώσεις όπου πραγματικά μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Η εικόνα που αποτυπώνει το “πριν” της χωματερής της Δουρούτης, η οποία αποτέλεσε για μισό αιώνα την περιβαλλοντική “βόμβα” και την “ντροπή” του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και η εικόνα που αποτυπώνει το “μετά”, τη μετατροπή του χώρου σε ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό πάρκο.
Για την παρουσίαση επελέγησαν – όχι τυχαία- τα τείχη του Κάστρου, όπου προβλήθηκαν εικόνες, βίντεο κι έγιναν ομιλίες που περιέγραψαν την πορεία του έργου αλλά και το μέλλον του. Η παρέμβαση υλοποιήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Μπιζανίου που ήταν ο αρμόδιος Δήμος για τη σύνταξη της αρχικής μελέτης, του ΦοΔΣΑ Ιωανίνων και φυσικά της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων η οποία ήταν και ο αρμόδιος φορέας για την εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που συνεργάστηκαν αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή της περιοχής΅ ο σημερινός Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κώσταντίνος Σιαράβας, ο πρώην Δήμαρχος Μπιζανίου Δημήτρης Νάστος, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου.
Ήταν κάποτε μια χωματερή...
Εκεί όπου από τη δεκαετία του 60 άρχισαν να συσσωρεύονται ανεξέλεγκτα τόνοι σκουπιδιών (αλλά και λυμάτων κάποια περίοδο) από όλο το νομό, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι σήμερα θα άρχιζαν να μεγαλώνουν τα δέντρα που φυτεύτηκαν και να αναδύονται λιμνούλες με καθαρά νερά.
Όπως είπε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, “θα μπορούσαμε να το αφηγηθούμε σαν παραμύθι: εδώ ήταν κάποτε μια χωματερή ... αλλά σήμερα μετατρέπεται σε ένα όμορφο πάρκο που αξίζει τον κόπο να το επισκέπτονται σχολεία για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και πολίτες για να δούνε τη μεγάλη αλλαγή”. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως “υλοποιήθηκε ένα σπουδαίο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών”, συγχαίροντας τη ΔΕΥΑΙ.
Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού και να ξεκινήσει η αποκατάσταση της χωματερής, κάτι που βίωσε την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού.
Η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής, ξεκινά να παίρνει σάρκα και οστά ουσιαστικά το 2010, με την συμπόρευση και πλήρη συνεργασία της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, που είναι ο βασικός φορέας υλοποίησης της παρέμβασης αποκατάστασης αλλά και της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του έργου μετά την ολοκλήρωση του.
Υλοποιώντας ουσιαστικά όσα προέβλεπε η μελέτη που είχε ανατεθεί και υλοποιηθεί από το Δήμο Μπιζανίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, φορέα χρηματοδότησης του έργου μέσω του ΕΣΠΑ 2007 -2013, το Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων το 2017 η ΔΕΥΑΙ κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα . ίναι ουσιαστικά η πρώτη αλλά και η μόνη ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα που ανέλαβε, υλοποίησε και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς. Επιλέχτηκε η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ως ο πλέον τεχνικά οργανωμένος φορέας, αν και δεν είχε ποτέ άλλοτε εκτελέσει παρόμοιο έργο.
Στη διόλου εύκολη πορεία μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση του έργου αναφέρθηκε ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, καθώς – όπως είπε - “υπήρχαν τεράστια προβλήματα γιατί από την εποχή που εκπονήθηκε η μελέτη μέχρι να ξεκινήσει το έργο άλλαξαν πολλά και κυρίως ο όγκος των απορριμμάτων και το ανάγλυφο του εδάφους”.
Όπως είπε ο κ. Φίλιος αυτό που οδήγησε στη λύση ήταν η συνεργασία όλων, για να υπερθεματίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Σιαράβας πως “εξαιτίας της άψογης συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων και κυρίως του Δήμου Ιωαννιτών, είμαστε η μοναδική περιφέρεια που δεν πληρώσαμε πρόστιμα για τις χωματερές”. Αυτή ακριβώς η συνεργασία που έφερε αποτελέσματα στοιχειοθετεί και το “succes story του νομού Ιωαννίνων στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων”, όπως το χαρακτήρισε ο σημερινός πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Μπιζανίνου, Δημήτρης Νάστος, δεν θέλησε να κοιτάξει πίσω στην εποχή που οι συνδημότες του ξεσηκώνονταν απαιτώντας το κλείσιμο της μεγαλύτερης ρυπογόνου εστίας της περιοχής του αλλά προέτρεψε “να κοιτάξουμε μπροστά, να πάρουμε παράδειγμα από αυτό το έργο και να λύσουμε και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας”.
Οι παρεμβάσεις στο χώρο που κάποτε βρίσκονταν η χωματερή της Δουρούτης δεν σταματάνε με την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης. Στις μελλοντικές παρεμβάσεις αναφέρθηκε συνοπτικά ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, μιλώντας αρχικά για την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Παρέμβαση της οποίας η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει με τον ανοικτό διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, με τελική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, την 20η Ιουνίου και στη συνέχεια με χρήση τμήματος του αποκατεστημένου πλέον ΧΑΔΑ για διάφορες δραστηριότητες, ακόμα και αναψυχής, ιδιαίτερα όταν θα αναπτυχθούν τα φυτά που έχουν τοποθετηθεί για την προστασία και την οπτική απομόνωση του χώρου.
Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση η πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ και εκ των μηχανικών που είχαν την επίβλεψη του έργου, Πόπη Σηφακάκη, παρουσίασε τεχνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης.
Τεχνικά στοιχεία του έργου
Με το έργο “Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δουρούτης” που εξελίχθηκε σε δύο φάσεις, η ΔΕΥΑΙ αποκατέστησε πλήρως μια περιοχή εναπόθεσης απορριμμάτων περίπου 70 στρεμμάτων .
Η Α’ φάση δημοπρατήθηκε στις 16.08.2010, με προϋπολογισμό μελέτης 7.785.350 ευρώ, ενώ η Β΄ Φάση δημοπρατήθηκε στις 13.02.2014, με προϋπολογισμό μελέτης 1.990.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση του έργου έγινε μέσω ανοικτού διεθνή διαγωνισμού, γεγονός που έκανε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει πλήρως κι έτσι το τελικό κόστος του έργου μειώθηκε σχεδόν στο μισό και απαιτήθηκαν τελικά περίπου στα 4.000.000 για την ολοκλήρωση του.
Στο πλαίσιο του έργου έγιναν όλες οι απαιτούμενες εργασίες για:
• τη στεγανοποίηση της περιοχής και την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους μέσω της συλλογής των σταγγισμάτων και της τελικής τους επεξεργασίας στον πλήρως αυτοματοποιημένο βιολογικό καθαρισμό που κατασκευάστηκε κοντά στην είσοδο του ΧΑΔΑ,
• τη διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων που επί σειρά ετών είχε εναποτεθεί στην χωματερή με κατασκευή ειδικών έργων,
• τη συλλογή και τελική διάθεση του παραγόμενου στη περιοχή βιοαερίου (ακολουθεί όπως προαναφέρθηκε η αξιοποίηση του βιοαερίου),
• την περιβαλλοντική παρακολούθηση του έργου και την προστασία του κατά τη διάρκεια λειτουργία του, που υλοποιούνται μέσω της Κεντρικής Μονάδας Ελέγχου που έχει εγκατασταθεί στο κτίριο Διοίκησης του ΧΑΔΑ.
Δουρούτη: Για μισό αιώνα χωματερή και “ντροπή” του Λεκανοπεδίου - Σήμερα περιβαλλοντικό πάρκο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Αρχική Σελίδα