Απόλυτα ικανοποιημένη επέστρεψε από τη Ρωσία η αποστολή των Ιωαννίνων. Ικανοποίηση εκφράζεται τόσο για την απήχηση που είχε με την έναρξη της η έκθεση της Γιαννιώτικής Αργυροχρυσοχοΐας στη Μόσχα, όσο και για τις επαφές που έγιναν στη Ρωσική πρωτεύουσα ανοίγοντας δρόμους για ενίσχυση των πολιτιστικών, τουριστικών, επιχειρηματικών και εν γένει σχέσεων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με το ρωσικό λαό.
Για ένα σπουδαίο εγχείρημα που η υλοποίηση του απαίτησε σκληρή και πολύπλοκη δουλειά, καθώς και τη συνεργασία πολλών ανθρώπων και φορέων, έκαναν λόγο σε σημερινές τους δηλώσεις, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Είναι σημαντικό πως μετά την επιτυχία του εγχειρήματος στη Μόσχα, ήδη υπάρχει η διάθεση και γίνεται η ανάλογη προεργασία ώστε η έκθεση να «ταξιδέψει» και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν ανάλογο εγχείρημα από την περιοχή μας κι αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας με τρόπο που να συνάδει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος.
«Ίσως είναι το πιο σοβαρό εγχείρημα εξωστρέφειας της πόλης μας. Δείξαμε ότι είμαστε μια πόλη που μπορεί να ανοιχτεί κι αυτό που εισπράξαμε είναι ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ελκυστική, μια πόλη ερωτεύσιμη», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Μπέγκας. Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και όπως είπε ο κ. Μπέγκας, «ήταν επιτυχία το ότι επιλέχθηκε η πρόταση που υποβάλλαμε, γιατί ήταν μια ανταγωνιστική διαδικασία όπου πολλοί ήθελαν να συμμετάσχουν».
«Ήταν ένα σπουδαίο εγχείρημα που χρειάστηκε πολύ δουλειά για να επιτευχθεί, αλλά που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά τον τουρισμό, όσο και τις επιχειρηματικές συνεργασίες στον κλάδο της ασημουργίας», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας την συγκίνηση που νιώσανε οι Ηπειρώτες, επιστρέφοντας στον τόπο όπου μεγαλούργησαν οικογένειες Ηπειρωτών ευεργετών.
Μητροπολίτης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, τόνισαν πολλές φορές στις δηλώσεις τους τη σημασία της συνέργιας για την υλοποίηση του εγχειρήματος και ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι εργάστηκαν επί πολλούς μήνες για να γίνει πραγματικότητα. Τους ανθρώπους του Δήμου κα της Μητρόπολης που οργάνωσαν την έκθεση με την ολόθερμη στήριξη της Περιφέρειας, τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που βοήθησαν, φορείς και ιδιώτες που πρόσφεραν από τις συλλογές τους τα εκθέματα και τέλος τους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά ένα δαπανηρό εγχείρημα.
Ήταν γνωστό εξ’ αρχής ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από κανέναν κρατικό φορέα, το κόστος για τη μεταφορά και την ασφάλιση των πολύτιμων αντικειμένων ήταν υψηλό και η συνεισφρορά των χορηγών ήταν πολύτιμη, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος οι φορείς που οργάνωσαν την έκθεση και την αποστολή. «Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένας από όσους εργάστηκαν σκληρά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ κι είναι επίσης σημαντικό ότι δεν χρειάστηκε εμείς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ καθώς η χρηματοδότηση έγινε από χορηγούς», είπε ο Μητροπολίτης, με το Δήμαρχο να προσθέτει πως «τα οφέλη που περιμένουμε ισοδυναμούν με εισροή πλούτου στην περιοχή μας».