stoTapsi

A+ A A-
Zosimaia Vivliothiki ΤετραευαγγέλιονΗ Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων,στο πλαίσιο της συμπλήρωσης του Φακέλου της Διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 της Πόλης των Ιωαννίνων και ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών κ. Γκόγκου, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, συμβάλλοντας από την πλευρά της στην προσπάθεια για την ευτυχή κατάληξη της διαδικασίας ανάθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.
Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη ως χώρος γνώσης, διαφύλαξης της ιστορίας και του πολιτισμού, εφαρμογής και προώθησης των νέων τεχνολογιών, μελέτης και ψυχαγωγίας, διενέργειας εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών ημερίδων και εκπαιδευτικών δράσεων, αποτελεί αναμφισβήτητο σημείο αναφοράς και λειτουργεί ως ένα πολιτιστικό, ερευνητικό και μελετητικό κέντρο που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης μας, της Περιφέρειάς μας, ακόμη και της χώρας μας. Οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει στην διάρκεια του υπερεκατονταετούς βίου της, με φορείς πολιτισμού της ημεδαπής και του εξωτερικού, πιστοποιούν τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι τη μεγαλύτερη – από τις Δημόσιες Ιστορικές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, του Υπουργείου Παιδείας.

Ο πλούτος των συλλογών της και οι δυνατότητες, που παρέχονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, την καθιστούν θεματοφύλακα της γνώσης και παράλληλα έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκ νέου ανάδειξη της γνώσης παλαιότερων εποχών, με σύγχρονες μεθόδους, μέσω ψηφιακώντεκμηρίων. Οι ευρύτητα των θεματικών που καλύπτονται από τα τεκμήρια των Συλλογών Σπυρίδωνα Λάμπρου, Κ.Β. Οικονόμου, Αλεξάνδρου Αλ. Πάλλη, Χρίστου & Γεωργίου Σούλη, από τις εκδόσεις των εν Βενετία Γιαννιωτών Γλυκήδων και Θεοδοσίου και την πολιτιστική παρακαταθήκη των μεγάλων και ανιδιοτελών ευεργετών Αδελφών Ζωσιμάδων, των οποίων το όνομα έχει την βαριά τιμή να φέρει η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, προσδιορίζει και αναδεικνύει πτυχές της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και του Διαφωτισμού, Ευρωπαϊκού και Νεοελληνικού, ο οποίος φωτοδότησεκαι διαμόρφωσε εκ νέου τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό με τη σημερινή του ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομία.

Η πρόταση τηςΖωσιμαίας Βιβλιοθήκης, η οποίαακολουθεί τις Καλές Πρακτικές και Συστάσεις για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτείνεται σε περισσότερες από ενενήντα (90) σελίδες.Περιλαμβάνει την υπερεκατονταετή ιστορία της Βιβλιοθήκης, η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης, της Ελλάδος γενικότερα, αλλά και της εκπαίδευσης, τους στόχους, τα πολυπληθή προγράμματα που υλοποιούνται, τις συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρεις προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν, με ποικιλία εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και τη χρήση καινοτόμων δράσεων και της τεχνολογίας, αφορούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και έχουν σαν θέματα την ανάδειξη και προαγωγή τωνισχυρών πολιτιστικών στοιχείων τα οποία έχουν κληροδοτηθεί ανά τους αιώνες, την ανάδειξη του ρόλου της τυπογραφίας για τη διαμόρφωση των πολιτιστικών και πολιτισμικών ιδανικών, μέσα από την πορεία των Γιαννιωτών τυπογράφων της Βενετίας μέχρι το ηλεκτρονικό βιβλίο καιτην προβολή του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης μας, με τις διάφορες θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες και τις ισορροπίες, μέσα στους πέντε περίπου αιώνες.

Η υλοποίηση των προτάσεων προτείνεται σε συνεργασία με φορείς εγνωσμένης αξίας, προσφοράς και κύρους, τόσο στην Ελλάδα, όπως είναι το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό, όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.
Η πρόταση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr