stoTapsi

A+ A A-
Anatoli DimarxosΕκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής, οργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του πέτρινου παλιού σχολείου της Ανατολής, το οποίο θεμελίωσαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 1932 οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασίας. Μια ημερομηνία που ταυτίζονταν με την πυρπόληση της Σμύρνης, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1922. Έτσι καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία ίδρυσης του νέου χωριού που το ονόμασαν «Ανατολή» για να θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε συμβολικά μια πολύ ξεχωριστή δασκάλα, η που μεγάλωσε γενιές μαθητών της Ανατολής στο πέτρινο σχολείο, η κ. Ελένη Οικονόμου.
Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, Συμέλα Μωυσιάδου, ενώ χαιρέτησαν δύο νέα παιδιά ο Ευριπίδης Χριστοφορίδης, εκ μέρους της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και η Μαίρη Γιώτη, εκ μέρους της Αδελφότητας Ραφτανιτών.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον της Ανατολής.
«Η καταστροφή της Σμύρνης, η γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, το στέριωμα στη μητέρα πατρίδα, η ίδρυση της Ανατολής, της Μπάφρας της Νεοκαισάριας, το χτίσιμο από την αρχή μιας νέας ζωής, είναι κομμάτια της ιστορίας μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το παρελθόν μας, το παρόν μας, το μέλλον μας. Όσα κουβαλάμε στην ιστορική μας μνήμη και στην ψυχή, είναι αυτά που μας καθορίζουν στην πορεία μας», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε «από πού ερχόμαστε και τι κουβαλάμε», γιατί είναι «όλα όσα μας χαρακτηρίζουν» και πρόσθεσε: «Η ιστορία της πατρίδας μας, όπως και η ιστορία των ανθρώπων αυτού του χωριού, είναι γεμάτη από μνήμες διωγμών, πολέμων, προσφυγιάς, ξενιτεμού, δυσκολιών.Και ταυτόχρονα είναι γεμάτη από τη μνήμη του αγώνα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε μέσα μας τη μνήμη αυτής της δύναμης και της αντοχής, για να ξανασηκωθούμε από όσα σήμερα δείχνουν να μας γονατίζουν».
Ο κ. Μπέγκας δεν περιορίστηκε στην αναφορά στο ιστορικό παρελθόν της κοινότητας, αλλά αναφέρθηκε και στο μέλλον της και κυρίως απευθύνθηκε στη νέα γενιά της Ανατολής , σημειώνοντας πως «η Ανατολή δεν είναι πλέον το μικρό προσφυγικό χωριό» και πως η Δημοτική Αρχή, σε μια εποχή πολύ δύσκολη, προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη νέα γενιά.
Έτσι ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση τους, γιατί η φετινή εκδήλωση για την ίδρυση της Ανατολής συμπίπτει με ορισμένα γεγονότα που αφορούν τη νέα γενιά και συγκεκριμένα –όπως είπε- «από σήμερα που ξεκινούν ουσιαστικά τα μαθήματα στα σχολεία, τα παιδιά του Γυμνασίου της Ανατολής βρίσκονται σε ένα καινούργιο σχολείο. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα τη σύμβαση για να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο γήπεδο της Ανατολής, οι οποίες αρχίζουν με την κατασκευή πλαστικού χλοοτάπητα και θα συνεχιστούν βήμα - βήμα, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα Αθλητικό Κέντρο στην Ανατολή. Παράλληλα ως Δήμος ετοιμαζόμαστε από πλευράς προτάσεων και μελετών και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Παιδικού Σταθμού».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας ότι η Ανατολή κουβαλάει την κληρονομιά του Πόντου και της Μικράς Ασίας, «μια κληρονομία που δεν αφορά μόνο τα ήθη και τα έθιμα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά και τις αξίες που μας οδηγούν στο μέλλον».
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr