Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αποδέχεται την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βιομάζας στα Μάρμαρα και θα προσφύγει, μαζί με τους κατοίκους, κατά της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης, τεκμηριώνοντας επιστημονικά την επιχειρηματολογία του με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και αναλαμβάνοντας τις δαπάνες (νομικές κι επιστημονικές) της όλης διαδικασίας.
Αυτή είναι η ουσία της απόφασης στην οποία κατέληξε, με αυξημένη πλειοψηφία και ύστερα από πρόταση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από πολύωρη συζήτηση, παρουσία κατοίκων της περιοχής.
Η απόφαση υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας και τις παρατάξεις «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση, «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα και ΔΡΑΣΥ του Στέφανου Σκοπούλη. Ο κ. Σκοπούλη πρότεινε να συμπεριληφθεί ένα επιπλέον σημείο απόφασης που δεν έγινε αποδεκτό και αφορούσε ανάκληση της γνωμοδότησης του Δ.Σ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, μετά τα στοιχεία που έφερε στο φως η Δημοτική Αρχή η οποία απευθύνθηκε στον πλέον εξειδικευμένο κρατικό επιστημονικό φορέα που έχει την γνώση για την τεχνολογία που προτείνει η συγκεκριμένη μονάδα.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος συνεργάστηκε με το Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, «φωτίζουν» κενά ή σοβαρές ανακρίβειες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έλαβε την έγκριση της Αποκεντρωμένης.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ιωαννιτών εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφερόμενος τόσο στο ιστορικό της υπόθεσης όσο και στα νέα δεδομένα.
Τόνισε καταρχήν πως η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει για άλλη μια φορά το πιο σημαντικό –πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά – θέμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. «Όσο παραμένει η εκκρεμότητα του Ρυθμιστικού, όσο δεν έχουμε καθορισμένες χρήσεις γης στο Λεκανοπέδιο, θα βρισκόμαστε συνεχώς στη θέση που έχουμε έρθει σήμερα», είπε ο κ. Μπέγκας , επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά σε όλους τους τόνους και προς τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πως «δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως λόγος, για να μην προχωρήσουμε σήμερα στη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού».
Αναφερόμενος στη διαδικασία της γνωμοδότησης ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική γνώση για τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής ενέργειας, στην υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και πιθανότατα και σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς προτείνεται μια νέα μέθοδος.
Για τις αντιδράσεις των κατοίκων των Μαρμάρων που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια της αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών είπε –μεταξύ άλλων_ :
Ως Δήμαρχος, αφουγκράζομαι την τοπική κοινωνία. Όταν υπάρχει μια ανησυχία δεν την προσπερνάω. Οφείλω να ακούσω και να διερευνήσω τους λόγους της ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση. Ακόμα και στην περίπτωση που αυτή δεν έχει βάση, δεν έχει λογικά επιχειρήματα ή επιστημονική τεκμηρίωση, ακόμα κι αν βασίζεται σε δεισιδαιμονίες, ακόμα και τότε οφείλω να μιλήσω με τους κατοίκους.
Όχι να χαϊδέψω αυτιά, αλλά για να αντιληφθούμε από κοινού τι συμβαίνει.
Πολλοί γνωρίζουν ότι την προηγούμενη τριετία που είχα να διαχειριστώ σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, αυτό το έκανα όπου χρειάστηκε.
Δεν φοβήθηκα να πάω σε λαϊκή συνέλευση και να μιλήσω με τους κατοίκους. Και διαπίστωσα ότι μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε ουσιαστικά. Σας διαβεβαιώνω ότι το ίδιο θα κάνω κάθε φορά και τώρα και στο μέλλον. Μπορώ να ακούω».
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ανέφερε ότι συναντήθηκε με την επιτροπή αγώνα και τους ζήτησε να κάνουν ένα υπόμνημα με την επιστημονική τεκμηρίωση. «Τους είπα πως δεν δαιμονοποιώ την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχω κανένα ταμπού να το παραδεχθώ αν έχω κάνει λάθος. Δεν έχω καμία δέσμευση και καμία υποχρέωση σε κανέναν. Δεν έχω κανένα γραμμάτιο να εξοφλήσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος είπε πως το υπόμνημα που εν τέλει κατατέθηκε, δεν είχε ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση που θα μπορούσε να στηρίξει στο δημόσιο λόγο μια επιχειρηματολογία κατά της επένδυσης, αλλά και θα μπορούσε να στηρίξει νομικά μια πιθανή προσφυγή.
«Επειδή όμως- επαναλαμβάνω - ότι δεν μπορώ να αγνοήσω τις ανησυχίες των κατοίκων, επειδή αντιλαμβανόμαστε ως Δημοτική Αρχή ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση, αυτό που αποφασίσαμε και το προχωρήσαμε, ήταν να κάνει μια έρευνα ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας. Μια έρευνα που να αφορά πλέον πολύ εξειδικευμένα την επιστημονική μεθοδολογία, την τεχνολογία, που ακολουθεί για την παραγωγή ενέργειας η συγκεκριμένη μονάδα. Να βρει ποιοι είναι οι κατάλληλοι επιστήμονες που έχουν την εξειδικευμένη γνώση και μπορούν να μας δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις. Απευθύνθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, πήγε στη Θεσσαλονίκη στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών που είναι ο καταλληλότερος εξειδικευμένος φορέας στην Ελλάδα για τέτοια θέματα».
Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Θ. Μανταλόβα
Περιληπτικά τρεις είναι οι σοβαρότερες διαπιστώσεις όπως τις περιέγραψε ο Δήμαρχος και τις ανέλυσε ο κ. Μανταλόβας με βάση τα όσα .
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος:
1. Δεν πρόκειται για μονάδα παραγωγής Βιοαερίου από επεξεργασία Βιομάζας, όπως περιγράφεται στη ΜΠΕ, αλλά για μονάδα η οποία αξιοποιώντας τη Βιομάζα με τη μέθοδο της αεριοποίησης παράγει syngas (σύνθετο αέριο) .
2. Το syngas, που έχει διαφορετική χημική σύσταση από το βιοαέριο, για να είναι αξιοποιήσιμο στην παραγωγή ενέργειας χρειάζεται να υποστεί επεξεργασία εξευγενισμού.
Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο – όπως εξήγησε ο κ. Μανταλόβας - καθώς από την διαδικασία εξευγενισμού του αερίου κατακρατείται ένα είδος πίσσας, η σύσταση της οποίας περιλαμβάνει επικίνδυνα και καρκινογόνα συστατικά.
«Στη μελέτη περιγράφεται η διαχείριση των υπολειμμάτων τέφρας, τα οποία θα οδηγηθούνε στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Δεν περιγράφεται διαχείριση της πίσσας η οποία δεν μπορεί να αναμειχθεί με την τέφρα», είπε ο Αντιδήμαρχος. Τόνισε επίσης πως «θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχουν μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει καμία ανάλογη που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αλλά δεν αντιμετωπίζεται από τη συγκεκριμένη μελέτη».
3. Δίνοντας συγκεκριμένα και αναλυτικά επιστημονικά στοιχεία ο κ. Μανταλόβας κατέληξε και σε μια τρίτη διαπίστωση: «από τη δική μας έρευνα προκύπτει ότι μια τέτοια μονάδα είναι λειτουργικά μη αποδοτική. Στην ουσία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχει την καθιστούν μη λειτουργική».
Επ’ αυτού εξήγησε πολλοί επενδυτές πέφτουν στην ουσία θύματα ξένων εταιρειών που πουλάνε αεροποιητές στην Ελλάδα. Πως υπάρχει μία μόνο ανάλογη μονάδα στις Σέρρες η οποία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ποτέ .
«Θέλω να είμαι σαφής. Η αεριοποίηση είναι το μέλλον στη διαχείριση της Βιομάζας. Εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα υπάρχει μια πειραματική εφαρμογή, την οποία μελετούν, στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών στο οποίο απευθυνθήκαμε», είπε ο κ. Μανταλόβας και τόνισε χαρακτηριστικά: «η αεριοποίηση είναι το μέλλον, αλλά θα πρέπει να μη δημιουργηθούν σε αυτά τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα «επενδύσεις» που θα χρησιμοποιηθούν ως «εργαλείο» απαξίωσης μιας τεχνολογίας που μπορεί να δώσει λύσεις».
Η πρόταση του Δημάρχου
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το Δήμαρχο να συνοψίζει και να διατυπώνει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και τη λήψη απόφασης από το σώμα.
«Χωρίς να λαϊκίζουμε, υιοθετώντας επιχειρήματα που δεν έχουν βάση, χωρίς να δαιμονοποιούμε, την επιχειρηματικότητα, χωρίς να απορρίπτουμε την εξέλιξη της επιστήμης, που δίνει λύσεις σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα για τα οποία σύντομα θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις στο Λεκανοπέδιο, υπεύθυνα, έχοντας πλήρη γνώση και σοβαρά τεκμηριωμένα επιχειρήματα, θα αποφασίσουμε μαζί με τους κατοίκους όλες τις κινήσεις μας», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μνημονεύεται το ιστορικό της υπόθεσης, καθώς και τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν μετά τις γνωμοδοτήσεις και την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας με βάση τα οποία το σώμα καταλήγει:
1. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αποδέχεται την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας βιομάζας στα Μάρμαρα και καταθέτει μαζί με τους κατοίκους προσφυγή κατά της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
2. Θα οργανωθεί ημερίδα με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών για να γίνει αναλυτική επιστημονική ενημέρωση και να τεκμηριωθεί επιστημονικά η επιχειρηματολογία της προσφυγής.
3. Τα έξοδα της όλης διαδικασίας που θα απαιτηθεί (επιστημονική, νομική) τα αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών.
4. Συγκροτείται Διαπαραταξιακή Επιτροπή.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών καυτηρίασε τη στάση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την απόφαση εμμένοντας στο αίτημα για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας:
«Σας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις και η μικροπολιτική κι όχι η ουσία και το πώς θα αποτρέψουμε την δημιουργία της μονάδας. Ζητάτε ανάκληση της απόφασης γνωμοδότησης, που ούτως ή άλλως έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιφυλάξεις για παραλήψεις της ΜΠΕ, όταν μάλιστα δεν είμαστε στο στάδιο της γνωμοδότησης αλλά έχουμε πλέον αδειοδότηση. Έχουμε ισχυρή – νομικά και πολιτικά- απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λέει πως δεν αποδεχόμαστε την ίδρυση της μονάδας, καταθέτουμε προσφυγή και την οποία αρνείστε να ψηφίσετε».
Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν αποδέχεται την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας Βιομάζας στα Μάρμαρα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Αρχική Σελίδα