Σε κλίμα συγκίνησης ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, υποδέχθηκαν χθές το μεσημέρι στο Δημαρχείο τους μαθητές και τους καθηγητές της Ζωγραφείου Σχολής (Γυμνάσιο -Λύκειο) της Κωνσταντινούπολης.
Για πρώτη φορά 121 χρόνια μετά την ίδρυση του Ζωγραφείου, οι Ζωγραφειώτες «ταξιδεύουν στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου», του ευεργέτη που διέθεσε το υπέρογκο ποσό των 10.000 χρυσών λιρών στην Κοινότητα Σταυροδρομίου, για να ιδρυθεί το 1893 το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, το οποίο με απόφαση της Κοινότητας πήρε το όνομα του "μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα".
«Σας θεωρούμε ένα κομμάτι αυτής της «άλλης» πατρίδας που κρατάει ζωντανή την «καρδιά της» σε όποιον τόπο κι αν ζει», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών καλωσορίζοντας τους Ζωγραφειώτες, για να απαντήσει ο Διευθυντής της σχολής, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, πως «αντιπροσωπεύουμε την οικογένεια της Ρωμιοσύνης Πόλης και φέρνουμε το μήνυμα πως συνεχίζουμε και δεν σβήσαμε».
«Ταξίδι στη μνήμη» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών το ταξίδι «στη γη του Χρηστάκη Ζωγράφου», υπογραμμίζοντας πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες μας να τιμάμε την ιστορία μας. Η ρίζα της Ελλάδας και ειδικότερα της Ηπείρου έχει στεριώσει πάνω στην ιδέα της ευεργεσία. Στο ιδανικό της προσφοράς».
Ο Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες ευεργέτες, την κληρονομιά τους που τη συναντάμε παντού και τους καρπούς της προσφοράς τους που απολαμβάνουμε ακόμη και σήμερα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι οι μαθητές του σχολείου με αυτό το ταξίδι τους «διδάσκονται» με βιωματικό τρόπο την παράδοση της Ηπειρωτικής ευεργεσίας.
«Πιστεύω πως στα σχολικά μας βιβλία θα έπρεπε ένα μεγάλο ξεχωριστό κεφάλαιο να είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Ηπειρωτών ευεργετών. Θα ήταν εξαιρετικά διδακτικό. Όχι μόνο γιατί οι ευεργέτες στήριξαν την ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα ιδρύοντας εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά γιατί με το διαχρονικό παράδειγμα τους αναδεικνύουν την αξία της προσφοράς στην πατρίδα και τον άνθρωπο.
Αναδεικνύεται ο αλτρουισμός και η στήριξη στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Αξίες που έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα να διατηρηθούν ζωντανές», κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο Διευθυντής της Ζωγραφείου Σχολής, Γιάννης Δεμιρτζόγλου ευχαρίστησε το Δήμο Ιωαννιτών που υποστήριξε την πραγματοποίηση του ταξιδιού, «ένα ταξίδι μορφωτικό και εκπαιδευτικό που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στα 120+1 χρόνια της σχολής», όπως είπε.
Όπως σημείωσε ο κ. Δεμιρτζόγλου «είμαστε ένα από τα 5 σχολεία του Πέρα, είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας και δεν χάνουμε την ελπίδα εμείς ‘οι λίγοι και αμέτρητοι’ της Ρωμιοσύνης που συρρικνώθηκε στην Πόλη, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες».
Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου μίλησε με συγκίνηση για το θερμό αγκάλιασμα των Ιωαννίνων «μια ιστορική πόλη όπου λειτούργησαν μαζί συναγωγή, τζαμί κι εκκλησίες», παραλληλίζοντας την με την Κωνσταντινούπολη όπου «έχουμε την τύχη να ζούμε μέσα σε 4 πολιτισμούς και θρησκείες».
Ο κ. Δεμιρτζόγλου μετέφερε στο Δήμαρχο Ιωαννιτών τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που υπήρξε μαθητής του Ζωγραφείου και του πρόσφερε συμβολικά δώρα: μεταξύ άλλων ένα μπρελόκ με το έμβλημα του σχολείου στο οποίο ο κ. Μπέγκας πέρασε αμέσως τα κλειδιά του Δημαρχείου, ευχαριστώντας θερμά τους μαθητές για την επίσκεψη τους, καθώς και μια πλακέτα με το έμβλημα του Ζωγραφείου, τη σφίγγα που –όπως εξήγησε ο Διευθυντής- «συμβολίζει τη νίκη του φωτός της μάθησης απέναντι στο σκότος της αμάθειας».