Την τακτική της στρουθοκαμήλου φαίνεται ν’ ακολουθεί η διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου. Όπως εκείνη βάζει το κεφάλι της στην άμμο για να μην βλέπει τον κίνδυνο, έτσι και αυτή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται και τι τους λέγαμε στα ρεπορτάζ μας στις 6 και 21 Μαρτίου και 1 Απριλίου. Τα αδιέξοδα είναι δεδομένα, οι κίνδυνοι υπαρκτοί αλλά το Δ.Σ. και
ο Γενικός Διευθυντής (που προσέλαβε και αναπληρωτή τον άλλοτε Γενικό Διευθυντή της αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας η οποία χρεοκόπησε) ζουν το δικό τους παραμύθι και τη δική τους επικίνδυνη εικονική πραγματικότητα, προσπαθούν να δείξουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία τους κατέστησε υπεύθυνους για την κακή πορεία και προέβη σε αυστηρές συστάσεις στις 4 Δεκεμβρίου 2013 οι οποίες δεν τηρούνται.
Εδώ όμως, πέραν όλων των άλλων, έχουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που συμπεριφέρεται ως η Τράπεζα να είναι προσωπική του υπόθεση και δικό του «μαγαζί» όπου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Γι’ αυτό και στα μέλη του χορηγούνται δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο (6%) από αυτά που ισχύουν για τους άλλους δανειολήπτες! Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο, δηλαδή μια σαφώς αντικαταστατική και παράνομη πράξη που αντιβαίνει κάθε τραπεζικό κανόνα , ενώ είναι παντελώς άδικο για τους «κοινούς θνητούς» οι οποίοι πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους με υψηλά επιτόκια δανεισμού – και εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα και για ασήμαντα ποσά, ενώ υπάρχουν μέλη του ΔΣ και συγγενείς τους που έχουν δανειοδοτηθεί με τεράστια ποσά.
Αν αυτό δεν είναι το χειρότερο, υπάρχει κι άλλο: Η Τράπεζα Ηπείρου αδυνατεί να ρευστοποιήσει τις μερίδες – μετοχές όσων τις κατέχουν και πριν από δύο χρόνια αλλά ούτε και να συμψηφίσει το ποσό στο οποίο αντιστοιχούν με ενδεχόμενες οφειλές δανειοληπτών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια. Παρά ταύτα, το ΔΣ αποφάσισε, αντί να προβεί στη λήψη μέτρων και για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, να προβεί στην προκήρυξη πρόσληψης στελεχών και υπαλλήλων, παραβιάζοντας τους όρους που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας για την εξυγίανση και διάσωση της Τράπεζας Ηπείρου.
Εν κατακλείδι θα ξαναπούμε ότι απαιτείται όχι μόνο ειλικρινής ενημέρωση των μελών – εταίρων αλλά και άμεση λήψη μέτρων, παραίτηση του ΔΣ και σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για εκλογή νέας διοίκησης. Πριν είναι πολύ αργά…
ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ