"Με αφορμή δημοσιεύματα κι αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης για το Γιαννιώτικο Σαλόνι, από τη Δημοτική Αρχή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
Η εύρυθμη λειτουργία στο Γιαννιώτικο Σαλόνι και η αναβάθμιση του Πάρκου Πυρσινέλλα ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Και θα ήταν εύκολο να δρομολογηθούν άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις, αν είχε μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή του Νίκου Γκόντα, να κατοχυρώσει την περιουσία του Δήμου! Αν δηλαδή είχε φροντίσει να δηλώσει το Πάρκο στο Εθνικό Κτηματολόγιο και το Ε9.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έχει δώσει καμία επαρκή εξήγηση για την επιλογή αυτή. Για μία παράλειψη με καταστροφικές συνέπειες.
Έτσι, αντί να εξαπολύει κατηγορίες, οφείλει να δώσει απαντήσεις.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, όφειλε το 2002 να είχε δηλώσει το Πάρκο Πυρσινέλλα στο Ε9 και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Τέτοια δήλωση δεν υπάρχει. Το 2006 προχώρησε σε μίσθωση του Γιαννιώτικου Σαλονιού σε ιδιώτη, χωρίς κανένας να προβάλλει αντιδράσεις.
Όταν η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε το Δήμο, η μισθώτρια εταιρία όφειλε ενοίκια πολλών ετών. Οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν στις ογδόντα χιλιάδες ευρώ. Αρνούνταν πεισματικά την καταβολή τους με πρόσχημα ότι δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια, ενώ υπήρχε άδεια λειτουργίας.
Ο Δήμος Ιωαννιτών προσέφυγε εναντίον της ενώ παρακράτησε την εγγυητική επιστολή ύψους 22 χιλιάδων ευρώ.
Το 2011, η Δημοτική Αρχή εντοπίζει ότι το Δασαρχείο έχει δηλώσει για λογαριασμό του το Πάρκο Πυρσινέλλα.
Στη συνέχεια επιχείρησε να βρει πολιτική διέξοδο. Κατέθεσε αγωγή εναντίον του Δασαρχείου η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδικαστεί, λόγω των συνεχών αναβολών που έχει ζητήσει το ελληνικό δημόσιο.
Ο Δήμος έχει προσκομίσει ογκώδη φάκελο με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Πάρκο αποτελεί ιδιοκτησία του.
Ωστόσο παραμένουν αναπάντητα ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
- Γιατί το Δασαρχείο δεν ενημέρωσε το Δήμο, το διάστημα που γίνονται οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο;
- Γιατί το 2006, όταν διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση, το Δασαρχείο δεν προέβαλε ενστάσεις, τις οποίες θυμήθηκε πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2011;
- Γιατί το Δασαρχείο επί εννέα χρόνια ποιούσε τη νήσσα επιτρέποντας κάθε είδους παρέμβαση στο χώρο;
- Γιατί δεν εμπόδισε τις εργασίες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος το 2011, το 2012 και το 2013 για τον καθαρισμό και την περίφραξη του Πάρκου;
- Γιατί ο Δήμος δεν δήλωσε στα περιουσιακά του στοιχεία το Πάρκο Πυρσινέλλα;
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η υπόθεση του Πάρκου Πυρσινέλλα αποτελεί την αποθέωση του παραλογισμού. Οι εμμονές του Δασαρχείου, μιας δημόσιας υπηρεσίας, βλάπτουν το συμφέρον του δημοσίου και είναι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή αρνούνται να αποδεχθούν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δασαρχείο προκειμένου να προχωρήσουν σε αξιοποίηση του Πάρκου, καθώς με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Ωστόσο η Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα εκατοντάδων συμπολιτών, έχει αποφασίσει να θέσει άμεσα το Πάρκο σε λειτουργία και να το καταστήσει έναν πραγματικό πνεύμονα για την πόλη.
Τα περιθώρια συζητήσεων και διαβουλεύσεων με το Δασαρχείο έχουν εξαντληθεί. Η Δημοτική Αρχή θα κάνει αυτό που πρέπει ώστε το Γιαννιώτικο Σαλόνι να αποκτήσει ζωή."