Η Περιφερειακή Αρχή έχει ως αρχή να συνεργάζεται με όλους ανεξαιρέτως του φορείς και τους βουλευτές της Ηπείρου. Οι προεκλογικές σκοπιμότητες δεν αναιρούν την ηθική υποχρέωση να τηρείται ο διακριτός ρόλος που πρέπει να υπάρχει σε ζητήματα που άπτονται της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της Τοπικής - Περιφερειακής - Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μάλιστα όταν διαπιστώνεται άγνοια σε ορισμένα θέματα που θίγονται ή χρησιμοποιούνται επιλεκτικά θέσεις και προτάσεις με σαφείς προεκλογικές στοχεύσεις.
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να εξαντλείται σε διαπιστώσεις, σε εκδήλωση καλών προθέσεων, καταγγελίες κλπ., αλλά πρέπει να αναζητά και να δίνει λύσεις σε προβλήματα, να προωθεί προτάσεις προς υλοποίηση. Αυτό ακριβώς πράττει η Περιφερειακή Αρχή.
Ο αγώνας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας δεν είναι ευκαιριακός, αλλά διαρκής και επίπονος. Με συνεχείς παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη λύθηκαν αρκετά μέχρι σήμερα ζητήματα, όπως π.χ. η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, των βοσκοτόπων (εν μέρει), προωθήθηκαν αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά έργα, γίνεται αγώνας για την εκχώρηση στις Περιφέρειες του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η αγωνία για το μέλλον της αγελαδοτροφίας στην Ήπειρο αλλά και της προστασίας των καταναλωτών, οδήγησε τον Περιφερειάρχη- όταν έγιναν γνωστές οι απαιτήσεις των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος- στην υποβολή πρότασης για τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας, του "γάλακτος ημέρας". Στόχος της ήταν να διασφαλιστεί η Ηπειρωτική γαλακτοπαραγωγή με τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Πρόταση που προέκυψε βάσει της εμπειρίας της γειτονικής Θεσσαλίας και μετά από συζήτηση που έγινε με Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους. Ανακοινώθηκε μάλιστα και δημόσια, χωρίς κανείς από τους όψιμους "αγωνιούντες" να εκφέρει άποψη ή να καταθέσει δική του πρόταση.
Η αγωνία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, ήταν επίσης εκείνη που ώθησε την Περιφερειακή Αρχή, όταν κατέρρευσε η Αγροτική Τράπεζα, να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με φορείς της Ηπείρου, (Οικονομικό Επιμελητήριο, Συνεταιριστική Τράπεζα, Δήμους κ.α.), για τη δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, για την αγορά της "ΔΩΔΩΝΗΣ", πρόταση που πολεμήθηκε εκ των "έσω". Μέχρι και σήμερα, δεν έχει ακουστεί από όσους επαναφέρουν το ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα, συγκεκριμένη, υλοποιήσιμη, πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει με τη "ΔΩΔΩΝΗ" από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ΑΤΕbank.
Οι αοριστολογίες, η πολιτική του να μη γίνει και να μην αλλάξει τίποτε, "να τα έχουμε καλά με όλους", είναι γνωστή και καταφυγή εκείνων που δεν έχουν προτάσεις και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες.