stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
ioannina limniΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσίαζε ένα από τα τελευταία δελτία Τύπου Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων. Αναφέρονταν στη λίμνη Παμβώτιδα και τι είπε ο δήμαρχος κ.Μωυσής Ελισάφ, σχετικώς με το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθορίζει το είδος της προστασίας, δράσεις και αναπτυξιακές προοπτικές. «Στο Δήμο, υπογράμμισε, δεν έφτασε τέτοιο σχέδιο και οι απόψεις του έχουν διατυπωθεί σε παλιότερες διαβουλεύσεις και επί των τότε σχεδίων». Δηλαδή εδώ και δεκαετίες γίνεται λόγος για ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δεν το έχει ο Δήμος και μάλλον ουδείς γνωρίζει που (και αν) βρίσκεται! Και τότε προς τι όλες οι συζητήσεις, συσκέψεις επί συσκέψεων και προγραμματικές συμφωνίες, εν αναμονή του μεγάλου γεγονότος;

ΔΕ θα επαναλάβουμε το χιλιοειπωμένο «...γιατί δεν το έφτιαχνε ο κ. Σταύρος Καλογιάννης όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος»! Οσάκις ετέθη το θέμα απάντησε χωρίς σαφήνεια για ποιο λόγο αυτό το σχέδιο - Προεδρικό Διάταγμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και δεν εφαρμόστηκε. Αν θέλει να πληροφορήσει τους πολίτες ας το κάνει και για να μη μένουν «σκιές», όπως και για το Χωροταξικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που κι αυτό σε κάποια υπουργικά συρτάρια ή καρεκλοκένταυρων γραφειοκρατών θα αραχνιάζει. Πάντως πρόκειται για δυό πολύ σοβαρά θέματα που ταλανίζουν όχι μόνο την πόλη, αλλά ολόκληρη την περιοχή.

ΠΑΜΕ τώρα σε κάτι από αυτά που είπε ο κ. Ελισάφ και που μας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον: «Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανατέθηκε η εκπόνηση νέας μελέτης και με την ολοκλήρωσή της θα δοθεί για διαβούλευση και θα γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να διαμορφώσει τις θέσεις του από μηδενική βάση»! Δηλαδή πάμε πάλι από την αρχή, αφού με τη νέα μελέτη αχρηστεύεται ο,τιδήποτε έγινε μέχρι τώρα και το οποίο αγνοεί ο Δήμος Ιωαννιτών, άγνωστο αν γνωρίζουν κάτι η Περιφέρεια Ηπείρου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού εμπλέκονται οι αρμοδιότητές τους για τη λίμνη. Θα ξοδευτούν πάλι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, νέες ενστάσεις και συσκέψεις έτσι για να έχουν να λένε ότι ασχολούνται και λύνουν προβλήματα.

ΑΝ τα είπε καλά ο δήμαρχος, αυτό θα πει ότι πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων οι προηγούμενες μελέτες και το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος! Για να αιωρείται το ερώτημα: για ποιο λόγο αυτό δεν προχώρησε και ποια ανάγκη επέβαλε την εκπόνηση νέων μελετών και μάλιστα αυτό τον πολύ δύσκολο καιρό για τα οικονομικά της χώρας και κάθε πολίτη; Και πόσες ...μελέτες χρειάζονται και πόσες δεκαετίες για να γίνει μια δουλειά της προκοπής; Και προπαντός πόσα εκατομμύρια; Που πήγαν όσα έχουν διατεθεί μέχρι τώρα; Τα κατάπιε η λίμνη; Τι ακριβώς έγινε; Ρωτάμε γιατί συχνά διαβάζουμε για προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, για έργα προστασίας και ανάδειξης της λίμνης ή και των δύο με τον Φορέα Διαχείρισής της.

ΜΑΛΙΣΤΑ δε, ξεφυλλίζοντας το αρχείο μας, διαπιστώνουμε ότι 2019 αυτός ο Φορέας, του οποίου προήδρευε ο πρώην δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος, χρηματοδοτήθηκε με 942.138,62 ευρώ για δράσεις που σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα η λίμνη δεν επρόκειτο να είχε κανένα πρόβλημα και θα αναδεικνύονταν σε πρότυπο υδάτινο πόλο έλξης επισκεπτών. Διαβάσαμε δε ότι λίγο νωρίτερα είχαν προταθεί για χρηματοδότηση κι άλλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 8 εκατ. ευρώ! Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα και τα ...έργα και τώρα προκύπτει η ανάγκη νέας μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος; Αυτές που έγιναν, τι απέγιναν; Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να μη πετιούνται χρήματα για να κάνει όποιος το αποφασίζει πολιτική που την πληρώνουμε όλοι εμείς;

ΔΕΙΤΕ όμως τι πιστεύουμε και δε νομίζουμε να πέφτουμε έξω. Ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Γιώργος Αμυράς είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος. Σίγουρα θα επιθυμεί να αφήσει τη «σφραγίδα» του, ότι αυτός επέτυχε εκεί που άλλοι απέτυχαν. Νέα μελέτη λοιπόν για τη λίμνη και θα δούμε αν χρειαστεί Προεδρικό Διάταγμα, αλλά θα παρουσιάσει το θέμα ότι λύθηκε «κατόπιν ενεργειών του», όπως έλεγαν οι πολιτικάντηδες. Για αυτό και όπως ανακοίνωσε εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα υδροπλάνα στη λίμνη, αλλά όμως χωρίς τη μελέτη για τη συνολική διαχείρισή της! Αποσπασματικές και βιαστικές κινήσεις, όπως έκανε και με το προκάτ που θα στήσουν στο Κτήμα Κατσικά, δίπλα στη λίμνη, υπερθεματίζοντας! Χωρίς όμως μελέτη διαχείρισης της λίμνης και του περιβάλλοντος χώρου και χωρίς την ύπαρξη Χωροταξικού Σχεδιασμού Του Λεκανοπεδίου!
Εκτός κι αν αυτά ήθελαν να προλάβουν, γιατί θα χαλούσαν οι περίεργοι σχεδιασμοί, δεδομένης και της δήλωσης του κ. Αμυρά για δράσεις που θα σημάνουν υπεραξία της γής!
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr