Συνεχώς γίνεται λόγος για την σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, ειδικά στο νομό μας, αλλά μένουμε στα ευχολόγια και στις …προσευχές .
Μετά τις μειωμένες ‘’εξισωτικές αποζημιώσεις ’’, το διαχρονικό πρόβλημα των βοσκοτόπων, την επανεμφάνιση της ευλογιάς, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δέχτηκαν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα με την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα, που τείνει να πάρει διαστάσεις πανδημίας στη χώρα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επιβεβαιώσει συνολικά την ύπαρξη 751 εστιών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, 19 από τις οποίες βρίσκονται στον Ν. Ιωαννίνων.
Μόνη λύση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι η λήψη προληπτικών μέτρων, αφού θεραπεία για τη νόσο δεν υπάρχει. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα εκρίζωσης της νόσου που βασίζονται στους συστηματικούς εμβολιασμούς με θετικά αποτελέσματα.
Εδώ πάλι, παρόλο που τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τέλη Μαΐου, τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης της διάδοσης της νόσου δεν πάρθηκαν αμέσως. Χάθηκε αρκετός πολύτιμος χρόνος. Μόλις τον Ιούλιο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατένειμε συνολικά, με την 745/2014 ΚΥΑ, το ποσό των 5 εκ. ευρώ, για να καλύψει όχι μόνο τις διάφορες δράσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, όπως η αγορά εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων, αλλά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Βέβαια, όταν ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί αριθμεί κάποιες χιλιάδες, είναι προφανές ότι τα χρήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Εξάλλου, παραμένει ασαφές αν οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν, όχι μόνο για τα νεκρά ζώα, αλλά και για τη συνολική ζημιά στην παραγωγή, που θα γίνει εμφανής από την επόμενη χρονιά.
Ο δυναμικός κλάδος της κτηνοτροφίας κατέχει στο Νομό μας πρωταρχικό ρόλο στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη. Αποτελεί το θεμέλιο, την κορωνίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και η στήριξή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Είναι μία από τις κύριες πηγές ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τα Γιάννενα αλλά και ευρύτερα για την εθνική οικονομία.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία, η τεχνολογία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας (κλίμα, έδαφος κ.α. ) καθώς και η διεθνής στροφή στην επιλογή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, προσφέρουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Αρκεί, οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν τη δουλειά τους.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντί να κυνηγά το πρόβλημα, αντί να προσπαθεί κάθε φορά να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων τέτοιες καταστάσεις, μοιράζοντας πενιχρές αποζημιώσεις, να τις προλαμβάνει. Με κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις, όπως με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των νόσων στο ζωικό κεφάλαιο, με την καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνοτρόφων, με κάλυψη των ελλείψεων σε κτηνιάτρους στις τοπικές υπηρεσίες και άλλα πολλά.
Οι τοπικές Αρχές, που γνωρίζουν το πρόβλημα, το βάθος του και τις μεθόδους αντιμετώπισής του, αντί να επιδίδονται σε ευχολόγια και εκκλήσεις, σε ανούσιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, σε αναποτελεσματικές προειδοποιήσεις αστυνομικού χαρακτήρα και σε αποσπασματικά μέτρα διαχειριστικής ρουτίνας, να ορθώνουν το ανάστημά τους στην κεντρική εξουσία, διεκδικώντας εθνικό, ρεαλιστικό σχεδιασμό, συστηματικό προγραμματισμό, τεχνογνωσία και τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για τον περιορισμό και την εξάλειψη των νόσων στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας.
Να απαιτούν μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη και την τόνωση του κτηνοτροφικού τομέα, να οργανώνουν κατάλληλα τις περιφερειακές Υπηρεσίες και να αναλαμβάνουν συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ντόπιου ζωικού κεφαλαίου, αξιοποιώντας τον σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό της εποχής μας. Πολύς χρόνος για επικοινωνιακά παιχνίδια καταναλώθηκε.Είναι η ώρα του πολιτικού πραγματισμού και των πράξεων.
Νέο πλήγμα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ο καταρροϊκός πυρετός-Απαιτείται διεκδικητική φωνή και συγκροτημένο αποτελεσματικό σχέδιο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Σεπτέμβριος 2014
Γράφει ο Θανάσης Οικονόμου