Λέμε για το έλλειμμα του 1.039.000 ευρώ (μέχρι στιγμής, διότι ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί) από τα ταμεία του Δήμου που ''ξαφρίστηκε'' κατά το 2012 και για το οποίο ο κ. Φίλιος είπε ότι η Δημοτική Αρχή κινήθηκε...ταχύτατα,...εντόπισε τι συνέβη, αποδίδοντας την υπεξαίρεση σε ''υπαλλήλους'' της ταμειακής Υπηρεσίας και ενημέρωσε αμέσως την εισαγγελική αρχή!!!
Πέρα από την ξεφτίλα της επικοινωνιακής διαχείρισης του σκανδάλου,
ο κ. Φίλιος ''ξέχασε'' να πει ότι ο πρώην δήμαρχος κ. Νικ. Γκόντας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης , κατήγγειλε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από δύο περίπου μήνες το έλλειμμα, το επανέφερε άλλη μια φορά, παίρνοντας αόριστες απαντήσεις, ενώ πριν από δέκα περίπου μέρες κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Τότε κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή χωρίς να παραλείψει τόσο ο κ. Φίλιος, όσο και στελέχη του να αφήνουν να αιωρείται ''το ενδεχόμενο να είναι παλαιό το έλλειμμα και να φάνηκε τώρα'' υπονοώντας ότι δήθεν επί δημαρχείας του κ. Γκόντα έγινε η υπεξαίρεση!!!
Δυστυχώς γι αυτόν, το πόρισμα της υπηρεσιακής επιτροπής έδειξε ότι τα χρήματα φαγώθηκαν από τα μέσα του 2012 και εντεύθεν και δεδομένου ότι ο απολογισμός του 2010 έκλεισε με πλεόνασμα 5 εκατ. Ευρώ, του 2011 με 4,6 εκ. ενώ είχαν γίνει ενδελεχείς διαχειριστικοί έλεγχοι στο παρελθόν, όπως και όταν ανέλαβε ο κ. Φίλιος.
Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι ο δήμαρχος είπε πως δεν έχει ούτε αυτός ούτε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Μάντης καμιά πολιτική ευθύνη, (ο αντιδήμαρχος κ. Βασ. Μασσαλάς στο ITVστις 18/4 είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες) χωρίς όμως να εξηγήσει τι συνέβη και δεν εντοπίστηκε εγκαίρως η (σταδιακή έστω) υπεξαίρεση (και από ποιούς), αν ενημερώνονταν το ημερολόγιο ταμείου, αν αυτό ελέγχονταν και από ποιόν, ποιο μοντέλο διαφάνειας και χρηστής διοίκησης εφαρμόστηκε υπό την εποπτεία και αναπόφευκτη ευθύνη του ως δημάρχου – του αρμοδίου αντιδημάρχου και των οικονομικών υπηρεσιών.
Και εδώ οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές, για τις οποίες ο δήμαρχος, αντιδήμαρχος κ.λ.π μαζί με τον ή τους υπεξαιρέτες, πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ όμως πρέπει να υποβάλλουν αμέσως τις παραιτήσεις τους, κάτι που όφειλαν ήδη να πράξουν και διότι αυτό δεν είναι...διοίκηση, αλλά ''μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δίνετε'', σημειώνοντας ότι αυτός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπεξαίρεση, εκλεκτός της σημερινής δημοτικής αρχής είναι.
Επειδή όμως έχουν γαντζωθεί στην εξουσία (αυτοί οι δήθεν διαπρύσιοι κήρυκες της ηθικής και της διαφάνειας που παριστάνουν άλλοι τον Ιαβέρη και άλλοι τον Ροβεσπιέρο) να γνωρίζουν ότι στη συνείδηση των πολιτών είναι ένοχοι και κατάπτυστοι.
Πόντιος Πιλάτος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων για το έλλειμμα του 1 εκ. ευρώ.
Τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να δικαιολογήσει το Σάββατο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ .Φίλιος για το έλλειμμα του 1 εκ. ευρώ απο τα ταμεία του δήμου. Διαβάστε και εκτιμήστε το πολιτικό ανάστημα του ανδρός.
«Την Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, παραλάβαμε την έκθεση με τα συμπεράσματα της υπηρεσιακής επιτροπής που ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
Πρόκειται για το πρώτα έγγραφα κι επίσημα συμπεράσματα που κρατώ στα χέρια μου. Οι έλεγχοι από τους Ορκωτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών εντοπίζεται ταμειακό έλλειμμα 1.039.00 ευρώ. Όταν λέμε ταμειακό έλλειμμα στην περίπτωση αυτή εννοούμε τη διακίνηση του ρευστού.
Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος έρχονται λίγο πριν τις γιορτές της πόλης, όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διαπιστώνει μεγάλες ασυμφωνίες στοιχείων στο κλείσιμο ταμείου.
Από την υπηρεσία αποδίδονται στην αλλαγή του πληροφοριακού προγράμματος.
Επρόκειτο άλλωστε για ζητήματα που τα είχαν εντοπίσει και στο παρελθόν και επιλύονταν.
Η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα. Ζητήθηκε η συνδρομή των εταιριών που είχαν εγκαταστήσει τα προγράμματα. Έγινε πλήρης κι εξονυχιστικός έλεγχος στα στοιχεία που ήταν περασμένα. Το καινούριο πρόγραμμα δεν παρουσίασε κανένα λάθος, τουναντίον αν λειτουργούσε από την αρχή της χρονιάς, καθώς παρέχει αυτόματο διπλογραφικό σύστημα θα είχε εντοπιστεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα.
Ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο δύο φορές.
Κινούμενοι στην κατεύθυνση να διαφωτιστεί πλήρως η υπόθεση αυτή ορίσαμε ορκωτούς, ζητήθηκε η συνδρομή από τον επί σειρά ετών εξωτερικού λογιστή που χρησιμοποιούσε ο Δήμος, όπως και του προηγούμενου ταμία που είχε συνταξιοδοτηθεί και αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών. Δηλαδή μία διαρκή κινητικότητα έρευνας και ανταλλαγής απόψεων από όλες τις κατευθύνσεις.
Παράλληλα ορίστηκε υπηρεσιακή επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου μας. Η επιτροπή αυτή ολοκλήρωσε την έκθεσή της, αυτό είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που παραλαμβάνουμε και συμφωνεί απόλυτα με τις διαπιστώσεις που κάνουν προφορικά όσοι ασχολούνται με τον έλεγχο και σε αυτό έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει;
Η παράταξή μας από την αρχή της θητείας της καθόρισε με βάση αρχές την τοποθέτηση διευθυντών και προϊσταμένων. Βασικά κριτήρια ήταν η αρχαιότητα, η εμπειρία, η γνώση αντικειμένου και όχι παραταξιακά ή πολιτικά. Παραμείναν λοιπόν στις θέσεις τους όλοι όσοι είχαν κριθεί κατά το παρελθόν διευθυντές και προϊστάμενοι. Αυτό βοήθησε στην ηρεμία της διοίκησης για να λειτουργήσει σαν συνέχεια των έξι δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν. Εάν ήταν άλλα τα κριτήρια μας ότι τυχόν θα συνέβαινε θα αποδίδονταν στις αλλαγές προσώπων και στις δήθεν κομματικές τοποθετήσεις.
Γιατί δεν το εντοπίσαμε νωρίτερα;
Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά στο οικονομικό κλείσιμο. Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Έκλεισε κανονικά και το τρίτο τρίμηνο του 2012. Όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας η ύπαρξη προβλήματος, χωρίς τότε να ξέρουμε την υφή του προβλήματος, κινηθήκαμε άμεσα.
Αν η αντιπολίτευση γνώριζε κάτι παραπάνω κι έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα και μας γνωστοποιήσει από πού τα πήρε για να γνωρίζω κι εγώ πως τα πληροφορούνται πριν το δήμαρχο».