stoTapsi

A+ A A-

vouliΜε ψήφους 153 υπέρ, 128 «όχι» και 18 «παρών» υπερψηφίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το πολυνομοσχέδιο με τα νέα επώδυνα μέτρα, έπειτα από 14ωρη θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και εν μέσω κινητοποιήσεων πολιτών και σωματείων έξω από το Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάκαμψη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε. Όπως υπογράμμισε, «από τη Δευτέρα, θέτω μοναδικό και προσωπικό στόχο» το δικαίωμα της ανάπτυξης.

Το Μνημόνιο ΙΙΙ στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ έξι βουλευτές και στη ΝΔ άλλον έναν, οι οποίοι διαγράφηκαν λόγω διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή των δύο κομμάτων για στήριξη του πολυνομοσχεδίου.

Από την κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος δήλωσε «παρών» και αυτομάτως τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Από το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν έξι «διαρροές» με τους Θεόδωρο Παραστατίδη και Μιχάλη Κασσή να ψηφίζουν «όχι», τους Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Κουτσούκο και Άντζελα Γκερέκου να δηλώνουν «παρών» και τον Κώστα Σκανδαλίδη να απέχει. Όλοι τους διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 

Παρόντες δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκτός από τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά οι οποίοι καταψήφισαν.

Προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση, με αντιπαραθέσεις και ομιλίες που κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους. Το κλίμα πραγματικά δυναμιτίστηκε όμως με αφορμή μία τροπολογία -η οποία τελικά αποσύρθηκε- με την οποία ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στη Βουλή εξομοιώνονταν με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7:00 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ολομέλεια πήρε «φωτιά» λόγω της επίμαχης τροπολογίας. Όταν η συνεδρίαση ξανάρχισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με σκληρή και οργισμένη δήλωση απέσυρε τη ρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε υπερψήφιση των μέτρων με τα οποία έχει συνδεθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι πρόκειται για τα τελευταία επώδυνα μέτρα, και ότι όποια πρόσθετη προσαρμογή τυχόν χρειαστεί στο μέλλον «θα είναι από πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση της σπατάλης».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πλήρη υπακοή της κυβέρνησης σε ό,τι της ζητηθεί από την τρόικα και την Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς να υπολογίζει ούτε καν το Σύνταγμα της χώρας, και χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Σαμαρά ως «επικήδειο» μιας κυβέρνησης που επί τρεις μήνες κάνει το ακριβώς αντίθετο από ό,τι είχε πει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτές τις αναφορές, γιατί επενδύει πολιτικά στο θάνατο της χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τιμωρητικούς εταίρους που παίζουν με τη φωτιά, ενώ διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση τηρώντας μια υπεύθυνη εθνικά στάση, όπως είπε.

Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. «Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Να κάνουμε κούρεμα του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους τραπεζίτες τοκογλύφους της Ευρώπης, που εκμεταλλεύτηκαν την Ελλάδα και ανέβαζαν το επιτόκιο 5% και 6% » σημείωσε.

Σκληρή κριτική κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τα μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πωλείται.

Την αντίθεση της στο πολυνομοσχέδιο και τα «βάρβαρα μέτρα» του που περιέχει εξέφρασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στη Βουλή ενώ κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους όσα συνέβησαν σχετικά με την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα βρει προσχήματα για να χτυπάει τους διαδηλωτές και αν δεν βρει θα τα δημιουργήσει.

«Η σταθερή μας θέση για τα εργασιακά μας υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε «παρών» στην ψηφοφορία» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι η επιλογή για στήριξη της κυβέρνησης παραμένει. «Δεν μας αφορά η προοπτική να διαδραματίσουμε έναν ανορθωτικό ρόλο μετά την καταστροφή. Θέλουμε να συμβάλλουμε να μην υπάρξει η καταστροφή».

Νωρίτερα στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια των συνδικάτων ενάντια στα μέτρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων. Δεν έλειψαν τα επεισόδια, με ομάδες κουκουλοφόρων να πετούν μολότοφ και την αστυνομία να απαντά με χημικά αλλά και -για πρώτη φορά- με ρίψεις νερού. Συνολικά 103 άτομα προσήχθησαν και άλλα πέντε συνελήφθησαν

 

 

 

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr