Πάνω από 70 εκ. δρχ. του 1996 η ζημιά που υπέστη. Ποιοί τα "έφαγαν" μαζί με τον εργολάβο κ. Λιονουδάκη;
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων θα καθήσουν την Τρίτη (20 Μαρτίου) δύο υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι δύο συνταξιούχοι πλέον, για μια σειρά από απάτες που διαπράχθηκαν από εργολάβο που κατασκεύαζε τα κτίρια της Ιατρικής και Πληροφορικής, μ’ αποτέλεσμα να εισπράξει παρανόμως πάνω από 70 εκ. δραχμές!
Το σκάνδαλο το είχε αποκαλύψει ο υπογράφων από την εφημερίδα «Η ΕΡΕΥΝΑ» το 2002 μ’ αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα σε βάθος, να συνταχθεί μια έκθεση καταπέλτης από τον πρώην πρύτανη Γ. Μπάνο αλλά και να καταδικασθεί ο εργολάβος σε ποινή φυλάκισης επτά ετών, χωρίς ωστόσο να την εκτίσει, αφοί είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή του…
Η νέα εξέλιξη της παραπομπής σε δίκη των τεσσάρων, δύο νυν και δύο πρώην υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, οφείλεται στις επίμονες καταγγελίες του κ. Μιλτιάδη Βράνου, τον οποίο είχαν επιχειρήσει να εμπλέξουν στο σκάνδαλο αλλά αθωώθηκε και ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και υο υπ’ αριθμ 77/2011 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων.
Για το ίδιο θέμα είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δύο πρωτοδικών-ανακριτών για παραλείψεις κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών, χωρίς να γίνει γνωστό τι απέγινε.
Η υπόθεση είναι περίπλοκη, σήριαλ ολόκληρο! (Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι πάνω από 300 σελίδες και η δικογραφία περί τις 2500 σελίδες)! Αλλά το «ζουμί» της είναι ότι ο εργολάβος (Κ. Λιονουδάκης) σ’υμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, προφανώς με την ανοχή, στήριξη, σύμπραξη κάποιων εκ του Πανεπιστημίου, εισέπραξε παρανόμως σε διάφορες φάσεις εξέλιξης του έργου εβδομήντα και πλέον εκατομμύρια δρχ. από το 1996 (για εικονικές εργασίες, προμήθειες υλικών που δεν έγιναν, παράνομες αναθεωρήσεις κ.λ.π) εν’ω ένα μεγάλο ποσό αρκετών εκατομμυρίων το ενθυλάκωσε αλλοιώνοντας στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου!!!
Για το σκάνδαλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν ήταν άμοιρες ευθυνών και δύο πρυτανικές αρχές της εποχής, όταν μάλιστα αφέθηκε να περάσει ο χρόνος για την άσκηση του ένδικου μέσου της αγωγής κατά του εργολάβου, ενώ του επεστράφη και η εγγυητική επιστολή, παρ’ ότι γνώριζαν τις απάτες που διαπράχθηκαν.
Το απίστευτο κι όμως αληθινό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν φτάνει που κατέβαλε χωρίς να τα οφείλει και παρανόμως τόσα εκατομμύρια στον εργολάβο, για να μην έχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που συγχρηματοδοτούσε τα έργα, της επέστρεψε 53.542.695 δρχ. Δηλαδή πλήρωσε δυο φορές για να καλύψει τον εργολάβο και προφανώς όχι μόνο αυτόν, χωρίς να ενδιαφερθεί κανένας αρμόδιος για το τι συνέβη!!!
Η αίσθηση της ασυδοσίας της ατιμωρησίας, της … «ασυλίας» που απολαμβάνουν κάποιοι της Πανεπιστημιακής κοινότητας είναι έντονη και προκαλεί. Ευλόγως συνεπώς διερωτώνται οι πολίτες, πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιας έκτασης ρεμούλα, τέτοιο τρελλό φαγοπότι και εκείνοι που υπέθαλψαν αυτή την αθλιότητα να έχουν υποστεί τις αναμενόμενες συνέπειες, θεωρώντας ότι τα του Πανεπιστημίου είναι προσωπική τους υπόθεση.
Τώρα, αν ρωτήσουμε …ποιοι και πόσα «έφαγαν» μαζί με τον εργολάβο θα έχουμε άδικο; Εν πάση περιπτώσει, θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της δίκης και θα επανέλθουμε με τα ντοκουμέντα που έχουμε!