stoTapsi

A+ A A-

institouto dhmokratiasΕκδήλωση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις για το μέλλον: Οικοδομώντας μια πιο ισχυρή και δίκαιη ελληνική οικονομία» και κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άνχελ Γκουρία διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου και Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Τασούλας καλωσόρισε

τον κ. Γκουρία, υπογράμμισε την ιστορική συμβολή του ΟΟΣΑ στην ευρωπαϊκή  ανάπτυξη και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην λαμβάνει «αποφάσεις κατά το ήμισυ», αλλά να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της έργο με στόχο την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε τον ΟΟΣΑ για τη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τη σύνταξη της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα. Τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι παράγοντας κλειδί για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά. Στρεφόμαστε προς τις μεταρρυθμίσεις. Όχι διότι είμαστε οπαδοί των μεταρρυθμίσεων, αλλά γιατί με τις μεταρρυθμίσεις θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και με την ανταγωνιστικότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης».

Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι οι πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς και το 2014 θα είναι μια διαφορετική χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες. Ανέφερε τους τομείς όπου ήδη έχουν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια και έως το τέλος της χρονιάς το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να απλουστευθεί η σχετική διαδικασία.

Τέλος ανέφερε χαρακτηριστικά «ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες που ίσως αντιδράσουν, αλλά δεν μας ενδιαφέρει πρωτίστως το συμφέρον αυτών των ομάδων. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο ανυπεράσπιστος Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας καταναλωτής. Γι’ αυτούς τους πολλούς θέλουμε να δώσουμε τη μάχη. Και ξέρετε, αυτό που σήμερα εκτυλίσσεται μπροστά μας είναι η μάχη της γενιάς μας και έχουμε μόνον μία επιλογή, να την κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Ο κ. Γκουρία ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα νέο όραμα ανάπτυξης και μια υπόσχεση για ένα πιο δίκαιο μέλλον με τη μείωση του κενού ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Για την Ελλάδα, ανέφερε, η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε τρείς πυλώνες: την εμπιστοσύνη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον περιορισμό των διοικητικών αγκυλώσεων. «Η κρίση μας άφησε ως κληρονομιά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Στις χώρες του ΟΟΣΑ μόνο το 40% εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις του και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο εμπόδιο για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Η αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις καθώς και η διασφάλιση ότι το κόστος και τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις μοιράζονται δίκαια. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος, την διανομή δωρεάν φαγητού σε σχολεία, τις επικείμενες δράσεις για την αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας κλπ».

Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη χρονιά και το 2015 οι ρυθμοί αυτοί θα έχουν παγιωθεί. «Αλλά για να επιτευχθεί η ανάπτυξη θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικός. Πρέπει να γίνει ευκολότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνισθούν, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και αυτό θα είναι προς όφελος των πολιτών καθώς θα έχουν πλέον πρόσβαση σε προϊόντα με χαμηλότερες τιμές. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η απασχόληση καθώς νέες θέσεις εργασία δημιουργούνται μόνο από τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις από το κράτος ωφελούν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Γι αυτό και είναι σημαντικό να περιορισθούν όλοι εκείνοι οι αναχρονιστικοί κανονισμοί και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυαστούν με πολιτικές όπως η επανεκπαίδευση όσων έχουν χαμηλά προσόντα, η ενίσχυση της ποιότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ευημερία και τη δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές μακροχρόνιας ανάπτυξης και κοινωνικής ισότητας. Κατανοούμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει τα τελευταία 6 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν επιχειρούνται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μείωσης των ελλειμμάτων. Αλλά όλες οι κρίσεις έχουν ένα τέλος και η ανάπτυξη επιστρέφει. Τώρα είναι η ώρα για να διατηρήσει η χώρα μεταρρυθμιστικό momentum και να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr