Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2024

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 23/3/24)

cliffΤΑ έκανε «θάλασσα» η κυβέρνηση, που πάει από το κακό στο χειρότερο και ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο.  Οπότε θα καταπιαστούμε πάλι σήμερα με την Ήπειρο που χειρότερα δε γίνεται! «Η Ηπειρος κάθε χρόνο και πιο κάτω»,  ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου του «Πρωϊνού Λόγου» την Τετάρτη, με στοιχεία έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Αμ δε! Πιό κάτω δεν έχει, έπιασε πάτο εδώ και χρόνια κι εκεί έμεινε! Δεν μπορεί να ξεκολλήσει και να πάρει μιά ανάσα. Το λένε και οι αριθμοί, που είναι αδιάψευστοι.

Και στην προκειμένη περίπτωση, το ρηθέν υπό του Γεωργίου Παπανδρέου «όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν», καταρρίπτεται. Στην Ήπειρο … δυστυχούν και οι αριθμοί και οι άνθρωποι!

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ η ευθύνη ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή. Μεγάλα λόγια, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και «δεσμεύσεις», έπαινοι για την προσφορά στο Έθνος. Όλα για την ψήφο των Ηπειρωτών, οι οποίοι έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, τους λιγότερους επισκέπτες (μόλις το 3% του συνόλου), με τις χαμηλότερες εισπράξεις από τον τουρισμό (2% του συνόλου), με υψηλό ποσοστό ανεργίας, με πληθυσμιακή μείωση της τάξης 7,7% κατά την τελευταία δεκαετία και τον γηραιότερο πληθυσμό σε σχέση με άλλες περιφέρειες και τον ταχύτερη μείωση των ατόμων νέων ηλικιών!

ΑΥΤΗ την θλιβερή, απογοητευτική από κάθε άποψη κατάσταση περιέγραφε αναλυτικά η εφημερίδα, με την υπόμνηση ότι «Περιφέρεια και Δήμοι όλοι θεατές». Ναι, απαθείς, κυνικοί θεατές του αφανισμού του Ηπειρωτισμού, της εγκατάλειψης της Ηπειρωτικής γης από το πιο ακμαίο δυναμικό της, μένοντας πίσω οι υπερήλικες να αναπολούν εποχές περασμένες. Είπαμε, πρώτα κυβερνητική η ευθύνη, με ακολούθους την Περιφέρεια  Ηπείρου και τους Δήμους. Διότι αυτοί σχεδιάζουν, προγραμματίζουν, εισηγούνται στην κυβέρνηση, αλλά και υλοποιούν προγράμματα- έργα. Απέτυχαν παταγωδώς όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, με μεγάλο αρνητικό πρωταγωνιστή την Περιφέρεια, με τον επικεφαλής της κ.Αλ. Καχριμάνη να μην αντιλαμβάνεται μάλλον το μερτικό της αποτυχίας και του μεγέθους της.

ΔΙΟΤΙ όλα όσα περιέγραφε το ΙΟΒΕ και παρουσίασε ο «Πρωϊνός Λόγος», είναι συνάρτηση και της πολιτικής που ακολουθεί τόσα χρόνια. Υπανάπτυξη, φτώχεια, διαφθορά στην περιφέρεια Ηπείρου, είναι το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώθηκε και η έρευνα τόσο της Κομισιόν, όσο και της Εurostat. Και εμείς συμπληρώνουμε: Μικροπολιτική, εγωκεντρισμός, ρουσφετολογία, φαυλότητα, σπατάλη και ζημία του δημοσίου συμφέροντος με τις απευθείας αναθέσεις στους … «πελάτες» του, ετσιθελισμός και ασυδοσία. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εικοσιπενταετούς διοίκησής του. Δυό- τρία έργα έμπνευσής του (πχ Νιάρχου και κόμβοι, που απορροφούν αναιτίως δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ), δεν άλλαξαν στο ελάχιστο τα εξοργιστικά δεδομένα.

ΑΣΦΑΛΩΣ και δε θα μπορούσαν να υστερήσουν οι Δήμοι. Και εκεί η ίδια κατάσταση, ίδια ανεπρόκοπη (για τους πολίτες) πολιτική, με μόνιμη και κουραστική επωδό «φταίει το κράτος»- κράτος όμως αυτοί εν κράτει, όπως και η Περιφέρεια! Γερνάει ο πληθυσμός, ερημώνουν τα χωριά, λένε και οι ασκούντες διοίκηση, εξουσία. Ένα αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να πούνε: Για πιο λόγο! Δεν λένε, τι θα κάνουν, πως θα ζήσουν και με ποιές προοπτικές οι νέοι στα χωριά και στις μικρές πόλεις; Ποιά κίνητρα τους παρέχονται; Εμείς ένα λέμε: Πρέπει να ντρέπονται όλοι εκείνοι, που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πορεία προς το μέλλον. Αντί για αυτό όμως γίνονται σοκαρισμένοι θεατές μιάς πορείας χωρίς αύριο, αλλά και του περίεργου πλουτισμού πολλών εξ όσων ηγούνται…

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr