Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2024

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 04/02/24)

hospitalΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξοργίζει τους πολίτες και να τους φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ειδικά τους μη προνομιούχους, εκείνους που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Μοιάζει ως να επιδιώκει την προστασία των ισχυρών και την έτι περαιτέρω περιθωριοποίηση των αδυνάμων. Αλλιώς δεν εξηγούνται πολλές αποφάσεις της, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διακηρύξεις της, τις αρχές της ΝΔ, μέχρι και το Σύνταγμα της χώρας.

ΔΕΝ είναι μόνο ο γάμος των ομοφυλοφίλων ζευγαριών και η υιοθεσία παιδιών από αυτά, που προσφάτως νομοθέτησε παρά την αντίδραση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, αλλά και όσα πράττει στο χώρο της δημόσιας υγείας- ένα Συνταγματικώς προστατευόμενο αγαθό. Αντί να  βελτιώνεται ο,τιδήποτε αφορά στην παροχή περίθαλψης και να περιλαμβάνονται όσο γίνονται περισσότερες παροχές, αυτές περιορίζονται για τους πολλούς και διευρύνονται για τους λίγους και «εκλεκτούς». Αυτό φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με το περίφημο «κράτος Δικαίου», για το οποίο άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Ελλάδα ότι υστερεί.

ΛΕΜΕ για την απόφαση του υπουργού Υγείας κ.Αδωνι Γεωργιάδη να επιτρέψει την αύξηση της τιμής των φαρμάκων και της συμμετοχής των ασφαλισμένων, αλλά να καθιερώσει και  τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με κόστος από 300 έως 2000 ευρώ!  Πιό τραγική «εξαγγελία» δε θα μπορούσε να υπάρξει, για την οποία με χαρά κιόλας μας ενημέρωσε. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ, …σκοπός μας είναι η ισχυροποίησή του και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του …Με αυτόν τον τρόπο δίνεται μια επιπλέον διέξοδος σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος, για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα … θα δίδεται σημασία στη λεπτομέρεια …»

ΚΑΙ καλά ο κ.Γεωργιάδης, αυτό ήθελε πάντα όπως είπε, αλλά ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης πως το δέχτηκε, μαζί και την αύξηση της τιμής των φαρμάκων; Διότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε παροχή περίθαλψης δύο ταχυτήτων σε μιά χώρα, όπου οι πολίτες υποτίθεται ότι είναι ίσοι και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα. Όμως όπως το γράψαμε, υποτίθεται! Δεν ξεκαθάρισε βεβαίως ο υπουργός, αν κάποιος ασθενής δεν έχει χρήματα για τα φάρμακά του τι θα γίνει, ούτε αν χρειαστεί να χειρουργηθεί το απόγευμα τι θα γίνει, θα πληρώσει; Και ποιός εγγυάται ότι στα νοσοκομεία δε θα ταλαιπωρούν τους ασθενείς μέχρι αυτοί να αποφασίσουν να ξεπουληθούν για να χειρουργηθούν επιτέλους; Ή μήπως, για τους μη έχοντες, θα γίνονται χειρουργεία μόνο μέχρι το μεσημέρι και για τους «άλλους» το απόγευμα και με …«προσοχή στη λεπτομέρεια» (!), όπως λέει ο κ.Γεωργιάδης;

 Ο ΧΑΡΤΗΣ των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 35, ορίζει:

«Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στην πρόληψη σε θέματα υγείας και να απολαύει ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές. Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της Ένωσης, εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου». Αυτή η πρόβλεψη της Ε.Ε πάει στο κάλαθο των αχρήστων από την κυβέρνηση, που δείχνει ότι προτεραιότητά της είναι η νομιμοποίηση των … «φακελακίων», τα οποία όμως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να δίνουν.

ΑΝ δεν αρκεί το τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση , υπάρχει και τούτο: «Tο Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.(Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 21- παρ. 3). Προφανώς ούτε αυτό στάθηκε ικανό να αποτρέψει την κυβέρνηση από το να κατατάξει τους ασθενείς σε … πρωινούς και … απογευματινούς, με τους πρώτους ως πληβείοι, «παρακατιανοί»,  να περιμένουν πότε θα χειρουργηθούν κι αν δεν προλάβουν θα πάνε να δούνε τα ραδίκια ανάποδα επειδή δεν είχαν να πληρώσουν! Αυτό άραγε είναι το Κράτος Δικαίου; 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr