stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 30/12/23)

2024ΤΟ 2023 μας αποχαιρετά αφήνοντας πίσω του μιά χώρα σε δοκιμασία και την πλειοψηφία των Ελλήνων να περιμένουν τα επιδόματα για να κάνουν γιορτές. Το κυβερνητικό αφήγημα περί ευημερούσης οικονομίας δεν γίνεται πιστευτό από κανέναν, ούτε καν από εκείνους που ευνοούνται από την πολιτική που ασκείται.  Το ευτύχημα για την κυβέρνηση και δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή, με την αλαζονεία (και των συνεργατών του) να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ανεκτά όρια.

Αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο κατά τον καινούργιο χρόνο, μάλλον θα χειροτερέψει μαζί και με εκείνη της οικονομίας. Άλλωστε ζούμε ήδη και στην περιφέρειά μας τις επιπτώσεις. 

 ΙΔΙΑ και χειρότερα λοιπόν στην Ήπειρο. Με μιά Περιφερειακή Αρχή που συμπεριφέρεται ως να είναι η μόνη που μπορεί να ομιλεί και να πράττει ό,τι θέλει χωρίς να δέχεται κριτική, πορεύεται στο άγνωστο. Με υποδομές που καταρρέουν ύστερα από μιά βροχόπτωση, με αδιαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, με την αλαζονεία ύστερα από κάθε επανεκλογή του κ.Καχριμάνη να εκτοξεύεται στα ύψη, κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει μεταστροφή στην τακτική του. Οι απευθείας αναθέσεις θα ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα, συγκεκριμένοι θα θησαυρίζουν από αυτές κι όχι μόνο, ο πανεπιστήμων Περιφερειάρχης θα επαίρεται για το έργο που επιτελεί και θα ξορκίζει- και με την απειλή αγωγών- όσους τολμούν να το αμφισβητούν.

ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ η απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης και εδώ, με τον «ενοχλητικό» κ.Σπύρο Ριζόπουλο να έχει αποχωρήσει. Χλευάστηκε και … αναθεματίστηκε επειδή αποδομούσε τη δήθεν μεγαλειώδη προσφορά του «εκλεκτού», αλλά οι εξελίξεις τον δικαιώνουν καθημερινώς. Κάπως αργά, αλλά σημασία έχει ότι όσα έλεγε ήταν καλά μελετημένα, έστω κι αν αντιμετωπίζονταν ως ουτοπίες. Και εν τέλει μείναμε στην Ήπειρο να περιμένουμε ως θέσφατο ό,τι αποφασίσει ο «Αλέκος», με τις περισσότερες των Περιφερειακών παρατάξεων να μην είναι σε θέση ή να μη θέλουν να δουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Να συμβιβάζονται με τη διαφθορά, την οίηση της εξουσίας, τον ετσιθελισμό, τη μετριότητα που ίσως να τις εκφράζει κιόλας- για να αναμένουμε με ανυπομονησία να διαψευστούμε στην πράξη, αλλά μάλλον θα μείνουμε με την ευχή.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως μιά αλλαγή και αυτή αφορά το Δήμο Ιωαννιτών. Μιά Δημοτική Αρχή μειοψηφίας, που περιφρόνησε και απαξίωσε όσο καμιά άλλη την πλειοψηφία και τους θεσμούς, απαλλάσσει την πόλη από την κάκιστη διοίκησή της. Μιά διοίκηση που … εμπνεύστηκε και εφάρμοσε ο εκλιπών δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, που υμνήθηκε κυρίως ως «ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος», αλλά και για άγνωστες αρετές και ανύπαρκτες επιδόσεις του στο δημόσιο βίο. Δεν ασεβούμε, όπως ίσως σπεύσουν μερικοί να πούνε, την σκληρή πραγματικότητα περιγράφουμε, αυτή που συνδιαμόρφωσε με την πληθωρική προσωπικότητα του κ.Αρλέτου, ο οποίος είχε καταστεί … υπερδήμαρχος! Για να συνεχίσει και ο με αμφισβητούμενες διαδικασίες «διάδοχος» κ. Δημ. Παπαγεωργίου την ίδια τακτική, που φυσικά ήταν πολύ μακριά από κάθε δημοκρατική διαδικασία.

ΝΕΑ Δημοτική Αρχή υπό τον κ.Θωμά Μπέγκα από τη Δευτέρα, με την ελπίδα ότι θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο διοίκησης και θα σεβαστεί την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες των Ιωαννίνων. Έτσι διαβεβαίωσε άλλωστε ορκιζόμενος και μακάρι να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για τα καίρια προβλήματα της πόλης. Να βρει τρόπο να αντιμετωπιστεί τη λεγόμενη «καθημερινότητα», την καθαριότητα γιατί η πόλη βρωμάει και αυτό σχολιάζεται ποικιλοτρόπως κι από τους επισκέπτες, την εξυπηρέτηση των πολιτών, τις …λακούβες (!) στους δρόμους στα … ενδότερα των Ιωαννίνων. Εχει την εμπειρία και από την προηγούμενη θητεία του, που δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη και του το θυμίζουμε για να έχει υπόψη του ότι η ψήφος δεν σημαίνει και «λευκή επιταγή» και δεν είναι ανεκτά τα λάθη επ´αόριστον. Οι Γιαννιώτες περιμένουν πολλά από τον κ.Μπέγκα και πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσει τη δεύτερη ευκαιρία που του έδωσαν.

ΜΕ την ευχή όλα να πάνε καλά γενικότερα, λέμε αντίο στο 2023, υποδεχόμενοι το 2024 με πολλές ελπίδες όπως κάθε χρόνο, για να τις βλέπουμε να εξανεμίζονται στο διάβα του. Φυσικά και τα προβλήματα ποτέ δε θα λείπουν, αλλά εναπόκειται σε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι συμβάλλουμε κι εμείς στη δημιουργία τους. Εννοούμε τις επιλογές που κάνουμε πρώτα σε πολιτικό επίπεδο, που εμπιστευόμαστε εύκολα την τύχη μας σε ανθρώπους που δε θα έπρεπε. Τις συνέπειες τις γευόμαστε στην πορεία, αλλά συνήθως είναι αργά για μεταμέλειες όταν αντιληφθούμε το λάθος. Ας αλλάξουμε, λοιπόν, ας διεκδικήσουμε δυναμικά όσα δικαιούμαστε. Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα, αλλά όπως φαίνεται δεν είμαστε διατεθειμένοι οι Ελληνες να παλέψουμε για την αλλαγή. Καλή δύναμη σε όλους μας !

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr