Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
ΔΕΣΜΕΣ θετικών μέτρων ανακοινώνει κάθε ημέρα η κυβέρνηση, τόσο που μας... τρομάζει. Δεν είμαστε βεβαίως σε θέση να γνωρίζουμε αν επιδιώκει να φανεί αρεστή, μετά τη «θεομηνία» του ΣΥΡΙΖΑ ή αν πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει να αντιστρέψει άμεσα το κλίμα και ότι η οικονομία το επιτρέπει. Αν συμβαίνει το πρώτο θα είναι καταστροφικό και αν το τελευταίο, τότε μάλλον ενισχύει την άποψη του κ. Τσίπρα ότι η ΝΔ βρήκε γεμάτα ταμεία - από το ξεζούμισμα, φυσικά των πολιτών, που τους εξόντωσε με την υπερφορολόγηση. ΟΠΩΣ και νάχει, οι κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργούν μια νότα αισιοδοξίας μετά από πολλά χρόνια. Μεγάλη παραφωνία η... επέλαση των λαθρομεταναστών που δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, όπως άλλωστε περιγράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Φυσικά και τα οικονομικά παραμένουν το μεγάλο στοίχημα, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί η ομαλή πορεία της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα μας αφήσει ήσυχους η Τουρκία, η οποία τορπιλίζει την ειρήνη στην περιοχή κάθε ημέρα. Κι αυτό το θέμα, ευθύνη της κυβέρνησης είναι να το αντιμετωπίσει.
ΘΑ επιμείνουμε στα της οικονομίας. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι οι Έλληνες εργαζόμαστε εκατόν ογδόντα ημέρες το χρόνο για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος! Απομένουν άλλες τόσες περίπου για να βγουν τα έξοδα της εργασίας, της οικογένειας και τα "προσωπικά". Δεν βγαίνουν όμως, με τίποτε! Από εκεί ξεκινάει και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε, σκέφτεται ο μέσος επαγγελματίας, δεν πληρώνουμε στο κράτος , αποκρύπτοντας και έσοδα . Τόσο απλά! Και το κράτος τι κάνει; Επιβαρύνει κι άλλο τους ήδη γονατισμένους πολίτες!
ΚΑΙ συμβαίνει τούτο το τραγελαφικό: Αν χρωστάς, σε διώκει και καλά κάνει, ας πούμε. Όμως, αν δεν έχεις χρέη στην εφορία, θεωρείσαι φοροφυγάς! Και αρχίζουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι και η επιχείρησή σου πλέον στο στόχαστρο! Παραλογισμός; Σίγουρα ναι, αλλά μέχρι στιγμής έτσι γίνεται, για να αποθεώνεται η κρατική "τρομοκρατία" και η αποθάρρυνση όσων νέων θα ήθελαν να κάνουν μια δουλειά για να ζήσουν στοιχειωδώς αξιοπρεπώς. Θα το αλλάξει αυτό η κυβέρνηση και πότε; Διότι η επιστροφή στην... κανονικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τις διευκολύνσεις (και δανειοληπτικές) προς τους κολοσσούς, αλλά με την ίδια μέριμνα και προς τους "μικρούς".
ΤΑ λέμε διότι πολλά ακούμε για... ισοπολιτεία και ισονομία, αλλά δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα. Είναι νωρίς, ίσως θα πείτε. Κι έτσι νά ναι, αυτή η Συνταγματική επιταγή έπρεπε να έχει προτεραιότητα. Αφήστε που μας έχει μπερδέψει η κυβέρνηση, που για άλλα μας λέει άμεση εφαρμογή και για άλλα μας παραπέμπει το 2020 και 2021, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι ισχύει και από πότε! Ίσως αυτή η τακτική να έχει και τη σκοπιμότητά της. Να ακούμε για ευεργετικά μέτρα και να λέμε πως κάτι γίνεται, αλλά μάλλον θα αργήσει αυτή η ώρα, να έχουμε δηλαδή απτά αποτελέσματα. Και οι Έλληνες δεν έχουμε μάθει να περιμένουμε και δικαίως με όσα έχουμε υποστεί, αλλά και διότι η Ν.Δ υπερθεμάτισε, καλλιεργώντας μια υπεραισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι.
ΕΙΠΑΜΕ για ισοπολιτεία και ισονομία. Πως την εννοεί άραγε η κάθε κυβέρνηση, μηδέ εξαιρουμένης και της παρούσης; Δείτε γιατί επιμένουμε: Ένας βουλευτής με εισόδημα 109.458 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 1.212 ευρώ - δηλ. 1,11% ! Μισθωτός με το ίδιο εισόδημα 41.232 , ήτοι 37,67% και ο ελεύθερος επαγγελματίας, με το ίδιο εισόδημα, 47.935 ευρώ, ήτοι 43,79%! Δηλαδή οι βουλευτές πληρώνουν σαράντα φορές λιγότερο φόρο, όταν υποτίθεται ότι υπηρετούν το λαό, από τον οποίο εκλέγονται και αντλούν την εξουσία τους! Ακόμη χειρότερα που η χώρα με το λαό της πέρασε μια φοβερή οικονομική κρίση (κι ακόμη υπάρχει) και οι εθνοπατέρες να μην εννοούν να χάσουν έστω και το ελάχιστο από τα προνόμιά τους, δεδομένων και των αδικαιολόγητα υψηλών αποδοχών τους και των άλλων προκλητικών τους προνομίων.
ΑΥΤΑ προτίθεται να τα αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης και πότε; Δεν υπάρχει, όμως, περίοδος χάριτος. Ούτε μια ημέρα. Διότι αυτά τα... "εξετάζουμε", "θα τα δούμε" και απλά τινά καθόλου ευρηματικά, τα έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές. Εδώ και τώρα, μπορεί ή φοβάται τις αντιδράσεις ; Ναι, όπως φοβήθηκε η κυβέρνηση να καταργήσει τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, αφού τους επιτρέπει να έχουν ακόμη έκπτωση 30% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, από 75% που δικαιούνταν μέχρι τώρα. Για ποιό λόγο; Ποιός άλλος εργαζόμενος έχει... έκπτωση σε καταναλωτικό αγαθό ή υπηρεσία από τον εργοδότη του; Τι... κεκτημένα και παραμύθια της Χαλιμάς είναι αυτά; Σε ποιό άλλο κράτος του κόσμου συμβαίνουν;
ΠΡΕΠΕΙ να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει χρόνος για πολιτικά παιχνίδια, ούτε για πειραματισμούς προς εντυπωσιασμό του πλήθους. Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία στοιχεία για τα οποία επαίρεται, είναι αρετές που δοκιμάζονται και αποδεικνύονται στην πράξη. Για όποια μέτρα λαμβάνονται δε χρειάζονται αδόκιμοι πανηγυρισμοί και επικοινωνιακές κορώνες. Οι πολίτες μόλος άρχισαν να "ξεμουδιάζουν" και κάπως να συνέρχονται από τα αλλεπάλληλα σοκ που υπέστησαν. Ας μην τους διαψεύσει η κυβέρνηση κι ας προβεί τάχιστα στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, με όποιο κόστος.
Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ" το Σάββατο 07/09/19